Napad na ekipu sarajevske Face TV

Izvor: Akter, 22.Maj.2015, 22:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na ekipu sarajevske Face TV

Klub novinara Banjaluka najoštrije je osudio verbalni i fizički napad na novinarsku ekipu sarajevske "Face TV" u Banjaluci i zahtevao od nadležnih policijskih i pravosudnih organa sprovođenje efikasne istrage i sankcionisanje napadača

"Kršenje prava na rad novinarskoj profesiji istovremeno je i kršenje prava na slobodu izražavanja. Napad na ekipu Face TV u Banjaluci pod hitno se mora sankcionisati, kako bi se javnosti u celoj BiH poslala poruka kako će proći svi koji novinare >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << budu onemogućavali da rade svoj posao", navedeno je u saopštenju Kluba novinara.

Klub novinara je pozdravio aktivnosti banjalučke policije, koja je saopštila da je došla do saznanja o tome ko je izvršio fizički napad i da je u toku rad na pronalasku te osobe.

Ekipa "Face TV" je napadnuta u trenutku kada je izveštavala o hapšenju predsednika Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda Sejfudina Tokića, koji je ispred gradske uprave u Banjaluci istakao ratnu zastavu Bosne i Hercegovine.

Tokić je ranije pozvao Bošnjake da se 22. maja masovno okupe u Republici Srpskoj pod ratnim zastavama Armije BiH uz parolu "Zastava BiH na svakom pedlju naše države".

Osim što je on istakao zastavu Armije BiH u Banjaluci, u ostalim mestima RS nije došlo do masovnog okupljanja Bošnjaka i isticanja ratnih zastava BiH.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da je Tokić priveden zbog "izazivanja verske i nacionalne mržnje i netrpeljivosti".

On je rekao da je u poslednje vreme Tokić pokušavao da skrene pažnju na sebe, zapaljivim i neprimerenim izjavama.

"Međutim, ono što je danas uradio prevazišlo je sve njegove namere, jer je došao sa ratnom zastavom Armije BiH na polaganje venaca za 12 banjalučkih beba da provocira. Narod koji je prisustvovao ovom događaju došao je u verbalni sukob sa Tokićem", kazao je Lukač.

Nastavak na Akter...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.