Izvor: Politika, 16.Sep.2014, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad na Denisa zapanjio Srbiju

Zaprećena kazna za tešku povredu je od šest meseci do osam godina zatvora, dok za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje može da bude izrečena zatvorska kazna od šest meseci do deset godina

Nemački državljanin Denis H. (27) koji je pretučen u noći između petka i subote na Zelenom vencu u Beogradu oseća se bolje, ali se i dalje nalazi na Odeljenju intenzivne nege Urgentnog centra. Prema informacijama iz Kliničkog centra Srbije, on je svestan i njegovo stanje je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stabilno, ali je nezahvalno davati bilo kakve prognoze pošto je zadobio teške povrede glave.

Zamenik direktora Urgentnog centra Dušan Jovanović, kaže da su u toku razgovori s članovima porodice povređenog mladića i lekara o nastavku njegovog lečenja u Nemačkoj.

– Obavljena je teška operacija i još je rano da se govori o potpunom izlečenju, ali je situacija malo bolja – rekao je Jovanović.

Za brutalni napad na Denisa H., kako je za „Politiku” rečeno u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu koje će voditi postupak povodom prebijanja nemačkog državljanina, osumnjičeni su 22-godišnji Stefan Vukićević., ali i Miloš L. i Ilija V. kojima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.

Napadač Stefan Vukićević je trojici stranaca poručio: „Pun mi je k...c ovih Nemaca”. Denis se nalazio u društvu jednog Nemca, Amerikanca i Beograđanina Vlade Arsova.

Podnetom krivičnom prijavom napadači se terete za nanošenje teških povreda i izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti.

Prema informacijama iz Višeg tužilaštva, planirano je da sve troje osumnjičenih bude privedeno kod zamenika javnog tužioca na saslušanje, posle čega će on doneti odluku o daljem toku postupka.

Pošto je u toku štrajk advokata u Beogradu, neizvesno je hoće li osumnjičeni biti saslušani, tačnije hoće li pristati da iznesu odbranu bez izabranog advokata ili će se braniti ćutanjem.

U zavisnosti od toga kako će nadležno tužilaštvo kvalifikovati delo, zaprećena kazna za tešku povredu je od šest meseci do osam godina zatvora, dok za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje izgrednicima može da bude izrečena zatvorska kazna od šest meseci do čak deset godina.

„Ko drugog teško povredi ili mu teško naruši zdravlje, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina”, to jest „ko drugog teško povredi ili mu zdravlje tako teško naruši da je usled toga doveden u opasnost život povređenog ili je uništen ili trajno i u znatnoj meri oštećen ili oslabljen neki važan deo njegovog tela ili organ ili je prouzrokovana trajna nesposobnost za rad povređenog ili trajno i teško narušenje njegovog zdravlja ili unakaženost, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina”, piše u zakonu.

Nemac Denis H., prebijen je na Zelenom vencu ispred kioska za brzu hranu, kada ga je s leđa udario osumnjičeni Stefan Vukićević. Od siline udara, on je izgubio ravnotežu, glavom udario o beton i ostao da leži nepomično. Istog trenutka, Beograđanin Vlado Arsov koji je bio u društvu sa Denisom uzvratio je napadaču što su zabeležile sigurnosne kamere koje će biti pregledane kao dokaz tokom istražnog postupka.

Teško povređeni Denis H. došao je u Beograd kako bi prisustvovao konferenciji o pravima LGBT populacije.

-------------------------------------------------------------

Vučić: Beograd kosmopolitski grad

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Dojče vele da smo pokazali da se država ozbiljno suprotstavlja i bori protiv ksenofobije i homofobije i dodao da će koliko je uspešna u tome moći da se vidi i u narednim nedeljama. „Beograd je kosmopolitski grad, Srbija je zemlja koja se bori ne samo za ulazak u Evropsku uniju već i zemlja koja nikada neće podržavati vrednosti nasilja i primitivizma, ugrožavanja tuđih prava, i tuđeg života”, rekao je Vučić.

U uvodniku intervjua navodi se da je napad na nemačkog državljanina koji u Beogradu prisustvuje konferenciji o pravima LGBT populacije, zapanjio Srbiju, da su osumnjičeni za napad uhapšeni, a da se teško povređeni nemački aktivista oporavlja i dodaje da je taj nemili događaj bio povod i za kratak razgovor s Vučićem.

Upitan kako kao premijer Srbije komentariše to što se dogodilo u Beogradu, i šta su državni organi preduzeli tim povodom, Vučić je rekao da je to bio jedan užasan događaj, i da je, šta god da neko navodi kao razloge, to potpuno besmisleno, sumanuto, i neprihvatljivo. „I to smo ne samo osudili kao nešto najgore što je moglo da se desi, već kao nešto što ne sme da se događa u Beogradu i Srbiji”, poručio je Vučić.

M. Derikonjić

objavljeno: 16.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.