Nađena mrtva beba u zatvoru

Izvor: Večernje novosti, 26.Maj.2016, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nađena mrtva beba u zatvoru

Čuvari Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, u sredu oko 20 časova, zatekli jeziv prizor u ćeliji. Osuđenica Zlata Stanimirović (38) pokušala da se ubije ISPOD kreveta osuđenice Kazneno-popravnog zavoda za žene u Požarevcu, Zlate Stanimirović (38) iz Niša, policija je u sredu uveče pronašla telo novorođenčeta, i to nakon što je žena pokušala da se ubije. Ona je zbrinuta u gradskoj bolnici, a Osnovno javno tužilaštvo je naložilo obdukciju tela, >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << kako bi se utvrdile okolnosti smrti novorođenčeta, odnosno da li je dete rođeno mrtvo ili je ubijeno. Kako smo nezvanično saznali, osuđenice sa kojima Zlata deli ćeliju, videle su da se ona isekla, pa su pozvale stražu. Navodno, Zlata se u stanju nervnog rastrojstva isekla po vratu. - Osuđenica je izvršila samopovređivanje žiletom od brijača - rekla je, za "Novosti", Zorana Vučićević, portparol Uprave za izvršenje zavodskih sankcija. - To se dogodilo u sredu uveče, oko 20.30, nakon čega je prebačena u gradsku bolnicu. Tamo su joj sanirane površinske rane, koje su bile lakše prirode. Malo kasnije, pregledom ćelije osuđenice, u jednoj od najlon kesa sa stvarima, ispod kreveta, pronađeno je telo novorođenčeta. Prema nezvaničnim informacijama, Zlata Stanimirović izdržava trogodišnju zatvorsku kaznu zbog krivičnog dela neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Kazna za ovo delo joj ističe sledeće godine. Još nije poznato šta se sve dešavalo iza rešetaka, ali, po svemu sudeći, Zlata je zatrudnela dok je bila na izdržavanju kazne. Inače, ženski zatvor u Požarevcu jedini je zatvor za žene u Srbiji i u njemu kaznu trenutno izdržava oko 250 osuđenica. Ukoliko se desi da se neka od njih porodi tokom izdržavanja kazne, dete sa njom ostaje dok ne navrši dve godine života. Nakon toga se daje na brigu njenoj porodici ili hraniteljima. CENTAR GRADA ZA razliku od muškog zatvora "Zabela", koji se nalazi u istoimenom naselju sedam kilometara izvan Požarevca, ženski zatvor je u samom centru grada, preko puta glavne autobuske stanice. Prolaznicima skreće pažnju po tome što je opasan visokim zidovima, kao i obezbeđenjem kod ulazne kapije. PRIVILEGOVANO UBISTVO KAKO smo saznali, ukoliko se dokaže da je osuđenica usmrtila svoje tek rođeno dete, njoj bi pretila kazna do pet godina zatvora. Reč je o blažoj kazni, jer se kao olakšavajuća okolonost uzima stanje smanjene uračunljivosti kod porodilja. Zbog uvažavanja ovakvog stanja, ovo krivično delo tretira se kao privilegovano ubistvo.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U ćeliji osuđenice iz Niša pronađena mrtva beba

Izvor: JužneVesti.com, 27.Maj.2016, 13:56

Sakriveno telo bebe umotano u najlon-kesu, čuvari ženskog zatvora u Požarevcu pronašli su u ćeliji osuđenice iz Niša, nakon što je ona žiletom najverovatnije pokušala da se ubije. Još uvek se ne zna da li je dete rođeno mrtvo, da li je umrlo nakon rođenja ili je ubijeno.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.