NABAVKA MEDICINSKE OPREME: Dinkiću preti 12 godina zatvora?

Izvor: Kurir, 05.Sep.2015, 07:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NABAVKA MEDICINSKE OPREME: Dinkiću preti 12 godina zatvora?

BEOGRAD - Mlađanu Dinkiću, bivšem ministru finansija, preti kazna od dve do 12 godina zatvora ukoliko se tokom postupka koji je protiv njega pokrenulo Više tužilaštvo u Beogradu dokaže da je zloupotrebio položaj i državu oštetio za više od tri miliona evra!

Kako je Kurir pisao, pretkrivični postupak pokrenut je zbog sporne nabavke „Simensove“ medicinske opreme za Klinički centar Srbije, Univerzitetsku dečju kliniku, Institut za onkologiju i radiologiju Srbije, kao i Institut >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << za majku i dete.

Petoro pod sumnjom

- Sporna oprema, kako se sumnja, nabavljena je na osnovu prebijanja dugova zdravstvenih fondova Republike Srpske i Srbije - otkrio je izvor Kurira upućen u istragu.

Osim Dinkića, pod lupom policije i tužilaštva navodno se nalaze i bivši ministar zdravlja Tomica Milosavljević, državni sekretar u tom ministarstvu Nevena Karanović, zatim bivša direktorka RZZO Svetlana Vukajlović, kao i Goran Kljajčin, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Redakciji Kurira juče se javila Svetlana Vukajlović, koja je navela da je ugovor između fondova zdravstvenog osiguranja Srbije i RS zaključen uz saglasnost Vlade.

- Radi se o međudržavnom sporazumu dve vlade o rešavanju nagomilanih i više od decenije starih dugova Fonda RS prema zdravstvenim ustanovama Srbije, verifikovanom zaključcima tih vlada od 19. i 20. juna 2006. Zaključkom Vlade Srbije precizno je definisan način na koji će se ti dugovi rešiti, a koordinacija posla poverena je RFZO, bez ikakve nadležnosti da o bilo čemu odlučuje - tvrdi Vukajlovićeva. Ona je navela da je njena uloga kao direktora RFZO bila isključivo koordinatorska.

Sve po propisu

- RFZO je, postupajući po zaključku Vlade, obavestio zdravstvene ustanove da je zaključak donet i da treba da postupe u skladu s tim zaključkom tako što će dostaviti spisak potrebne opreme. Spiskovi koje su prikupile zdravstvene ustanove prosleđeni su Ministarstvu zdravlja na saglasnost, a Ministarstvo je u skladu sa ovlašćenjima usaglasilo konačni spisak opreme - navela je Svetlana Vukajlović.

Dinkić, Milosavljević i Karanović ni juče nisu bili dostupni novinarima Kurira.

(J. S.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.