Mišković: Država kriva za propast putara

Izvor: Politika, 18.Apr.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mišković: Država kriva za propast putara

Vlasnik „Delte” izjavio da su putarska preduzeća propala zbog državnog duga od 150 miliona evra, a ne zbog njegovog kredita

Miroslav Mišković izjavio je juče pred Specijalnim sudom da je država, a ne on, kriva za propast putarskih firmi u Srbiji i zatražio da ona bude optužena zato što je svojim dugovanjima za izvedene radove uništila preduzeća za puteve.

„Ovaj proces mora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da doživi reformu. Država je krivac. Molim da se država doda i da se utvrdi šta nije uradila da zaštiti putarska preduzeća. Ovde smo utvrdili da su teškoće nastale 2011. godine. Od našeg kredita naplaćeno je tri miliona evra i nije tačno da je to dovelo do propasti, a ne 150 miliona evra državnog duga. Toliki dug ni „Delta” ne bi mogla da izdrži. Sada se država sklanja, a odgovorni smo mi. Šta ću ja ovde? Kao da sanjam. Šta se to dešava u mojoj Srbiji”, rekao je Mišković vrlo uzbuđenim tonom na kraju jučerašnjeg suđenja.

Povod je bilo prethodno saslušanje optuženog Milutina Gaševića, koji je izjavio da su zbog prevelikih dugovanja države putari morali da uzmu kredite pod nepovoljnim uslovima uz kamatu od 20 odsto godišnje. Odgovarajući na pitanje advokata Zdenka Tomanovića da objasni zbog čega su propala putarska preduzeća, Gašević je kazao:

„Jedan od uzroka je prevelika zaduženost. Dug države prema putarima bio je 30 milijardi dinara. Da su putarska preduzeća naplatila dugovanja od države, imala bi problem, ali bi preživela. Mi nismo obračunavali kamate državi, jer to nije bilo dozvoljeno. Ja sam, kao predsednik Unije poslodavaca putara Srbije na kolegijumu direktora 25 firmi predlagao da tužimo državu, ali to nije prihvaćeno zbog straha od gubitka posla.”

„Da li je Miroslav Mišković ikada uticao na vas da donesete bilo kakvu nezakonitu odluku?”, pitao je Tomanović.

„Ne”, kratko je rekao Gašević.

„Da li je PZP ’Niš’ pretrpeo štetu zbog kredita uzetog od ’Hemslejda’”, nastavio je branilac, a odgovor je ponovo bio odrečan. Identičan je bio i Gaševićev odgovor na pitanje da li je Mišković, time što je dao kredit putarima, postao vlasnik tog preduzeća.

Pitanja Gaševiću postavljao je i sam Mišković:

„Koju kamatu država nije platila?”

„Nije plaćena kamata na neizmirene obaveze prema kompaniji ’Nibens’, koja je zbog toga morala da uzima kredite. Nezvanično, te kamate su iznosile oko 40 miliona evra”, kazao je Gašević.

„Da li znate da je kamata za kredit ’Hemslejda’ bila manja od pet odsto?”, nastavio je optuženi.

„Da, kamata je bila tri odsto plus euribor. To je manje nego što su uzimale poslovne banke.”

Prema rečima Gaševića, vlasnik „Nibens grupe” Milo Đurašković, koji je 2003. kupio PZP „Niš”, uplatio je državi, odnosno Agenciji za privatizaciju, više od 60 miliona evra za putarska preduzeća. U obraćanju sudu, Mišković je naveo da je saslušanje Gaševića veliki trenutak za ovaj proces i da se došlo do ključnih činjenica o propasti putarskih preduzeća.

„Ne mogu da verujem da ja za ovo odgovaram. ’Deltu' kontrolišu najveće svetske kompanije. Optužen sam za nešto što nisam uradio. Kako može kredit da bude krivično delo? Da sam tražio obezbeđenje u vidu akcija, na šta sam imao pravo, ovde bih verovatno bio streljan”, rekao je on.

Advokat Tomanović saopštio je juče da je odbrana uputila sudu zahtev za usklađivanje visine obezbeđenja Miškovićevog prisustva pred sudom sa sumom protivpravne koristi iz optužnice, kao i predlog za potpuno ukidanje mera zabrane napuštanja mesta boravišta, koja je izrečena posle polaganja jemstva od 12 miliona evra. Advokat Ian Forester, pravni zastupnik Miškovićeve firme „Hemslejd” sa Kipra, rekao je juče da svaki propušteni Miškovićev poslovni sastanak u inostranstvu predstavlja štetu za ovo preduzeće. On je istakao da je Miškoviću potrebno 30 do 40 sastanaka godišnje u inostranstvu da bi vodio poslove i ocenio da država ima veliku zaštitu da će se on odazvati svakom sudskom pozivu.

Forester je ranije u medijima ukazivao na neproporcionalnost zbog visine jemstva i ogromne sume koja je Miškoviću zamrznuta. Pored jemstva, Miškoviću je blokirana imovina od 40 miliona evra, a Forester ističe da je to garancija za 217.000 evra, koliko se Miškoviću optužnicom pripisuje da je nezakonito stekao zajmom putarima. Prema optužnici, protiv još 10 optuženih osoba, izvlačenjem novca i utajom poreza, putarska preduzeća su oštećena za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

„Ja ću trpeti kritike što sam uopšte dozvolio da se predstavnik ’Hemslejd’ izjašnjava o meri obezbeđenja prisustva. Stav suda je da ovo ima veze sa imovinskopravnim interesom ’Hemslejda’, zbog čega sam dozvolio predstavniku da se obrati sudu”, rekao je sudija Vučinić.

Sledeće suđenje biće održano 6. maja, a planirano je iznošenje odbrane ostalih optuženih.

Dorotea Čarnić

objavljeno: 18.04.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.