Maji Simić nagrada Veliki pečat za 2015.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Maj.2015, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Maji Simić nagrada Veliki pečat za 2015.

Nagrada Veliki pečat za 2015. godinu pripala je Maji Simić za rad "Let ili tuđe perje" (2014) rađen u tehnici digitalne štampe, saopšteno je danas iz Grafičkog kolektiva.

Žiri za nagradu bio je u sastavu: grafičari Vladimir Milanović (predsednik) o Branimir Karanović i istroričarka umetnosti Dragana Palavestra. Oni su nakon pažljivog pregledanja Majske izložbe grafika u Grafičkom kolektivu ocenili da je izložba veoma uspešna, sa velikim brojem dobrih radova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Još na studijama, kao i u aktivnom stvaralačkom periodu tokom decenije i po, Maja Simić je u svom radu fokusirala problem žene i njenog identiteta.

I danas, ona nastavlja da produbljuje taj fenomen u autorefleksivnom dijalogu sa sopstvenim telom koje je kao medijum prenosilac različitih stanja kroz koje femina prolazi tokom odrastanja i sazrevanja.

Iako su po svom konceptu tematski autoportreti, njeni radovi prerastaju personalni nivo značenja i postaju metafore za probleme i izazove sa kojima se savremene žene susreću, navodi žiri u obrazloženju.

Oni dodaju i da naslov nagrađenog rada "Let ili tuđe perje" ima slojevito metaforično značenje. Ti autobiografski "otisci duše" takođe se mogu čitati i kao inteligentan glas feminističke osvešćenosti.

Žiri ocenjuje da je atraktivan i poetičan rad Simićeve izrastao iz duha vremena u kome dominiraju nove tehnologije, kojima ona superiorno vlada i da ta kreativna upotreba digitalnih medija - sinergija grafike i fotografije, otvara polje intermedijalnosti.

U najužem izboru za nagradu Veliki pečat bili su radovi umetnika Zvonka Tilića i Zorana Grmaša.

U Galeriji Grafičkog kolektiva večeras će biti otvorena Majska izložba grafike beogradskog kruga i dodeljena nagrada Veliki pečat.

Ta manifestacija koja na jednom mestu sublimira tradicijsko sa savremenim, svojim dugogodišnjim delovanjem, prominentnim kriterijumom i selekcijom, nastavlja da trasira put umetničke grafike u Srbiji.

Održavanjem te izložbe u Grafičkom kolektivu, kontinuirano se nastavlja negovanje autorskih stavova, idejnih koncepcija kao i tehničkih dometa i inovacija u mediju umetničke grafike.

Postavka involvira značajana i zrela istraživanja u oblasti grafike, radovima laureata nagrade Veliki pečat, veterana te smotre, kao i učešćem mladih autora koje nova stvaralačka energija i generacijski elan pozicioniraju na savremenoj umetničkoj sceni Srbije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.