Izvor: Politika, 21.Dec.2014, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Legijino „samoubistvo”

Na društvenim mrežama u četvrtak se pronela vest da se Milorad Ulemek Legija obesio u zatvoru u Zabeli kod Požarevca! Cela Srbija, to jest uživaoci i konzumenti (ne)proverenih informacija usijali su infosferu nad ovom našom malenom zemljom. Jeste, nije, ko je, zašto, kako… Zvonili su mobilni, glave bučale od eha koji je dobio neslućene dimenzije.

Krenemo li redom, sve je počelo posle informacija da su oko Zabele u četvrtak raspoređene jake snage policije i Žandarmerije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Oko 15 časova u krug zatvora ušle su supruga Milorada Ulemeka i njegova majka. Neko, traži se ko, iz neznanja ili namerno, preneo je da su one došle da ga identifikuju i potvrde da je to on. I da se uvere na licu mesta šta mu se desilo. Ili nije.

Zasad se jedino to pretpostavlja, da se iz tog razloga raširila lažna vest o samoubistvu!

Mediji su dan kasnije, to jest juče, preneli da se i Bezbednosno-informativna agencija uključila i pokrenula istragu o tome ko je proturio lažnu vest o Legijinom samoubistvu. I sa kakvim namerama.

Ako je vest da BIA radi na slučaju tačna, njihovi agenti će doći do toga da se informacija prvo pojavila na sajtu „Balkanoid” čiji je slogan „Istina je mnogo drugačija”. Naravno, ova „istina” se proširila kao požar po društvenim mrežama, „šerovali” su je mnogi, svako je pomalo dosolio i izvrnuo, dopunio i težio da bude ekskluzivan. Dan kasnije na tom sajt-blogu, ni pomena o svemu tome. Ni reč. Sajt čist kao suza, dokaza nema a pitanje je da li je neko to sačuvao ili su gazde sajta shvatile da je đavo odneo šalu.

Uprava za izvršenje sankcija Ministarstva pravde je, što inače nije običaj, brže-bolje vanredno reagovala i saopštenjem „oštro demantovala glasine” podvlačeći da je situacija u Zabeli normalna i redovna. Nigde nije doduše rekla da je Ulemek živ i zdrav.

Ali zato nekadašnji komandant Jedinice za specijalne operacije nije čekao. „Oglasio” se na „Fejsbuku”. Kako to?

„Pošto su objavili da sam se obesio, mogu da napišu da je kanapče puklo i da sam ostao živ! Ostale gluposti neću da komentarišem”, poručio je Legija preko svoje stranice „Krv, suze i znoj”.

Pitanja koja se nameću, hteli ne hteli, su – da li je ova ujdurma kažnjiva, odakle osuđeniku za najteža dela laptop a samim tim i pristup društvenim mrežama… Kakvi su nam organi gonjenja, počeće ona igra pravdanja po sistemu „nismo mi”, „može al’ ne mora da znači” pa sam slobodan da kažem da ne vidim pravni ishod cele ove zavrzlame.

Ko ne zna, Milorad Ulemek, bivši komandant JSO-a izdržava 40-godišnju zatvorsku kaznu zbog više nedela i učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića.

Ozren Milanović

objavljeno: 21.12.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.