Kancelarija za auto sedišta u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016, 18:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kancelarija za auto sedišta u Novom Sadu

Novi Sad bi uskoro, prvi u Srbiji, trebalo da dobije Kancelariju za dečja auto sedišta, gde će roditelji moći besplatno da pregledaju sedišta u kojima prevoze svoju decu, a oni sa najnižim primanjima bez naknade će dobiti sedišta na korišćenje.

Projekat realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, uz finansijsku podršku Naftne industrije Srbije i partnerstvo sa Gradom Novim Sadom.

Podatak da svega trećina roditelja svoju decu prevozi u auto-sedištima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a da više od 90% njih nije pravilno postavljeno je zabrinjavajući.

Uloga kancelarije biće da edukuje roditelje o značaju pravilnog korišćenja auto sedišta i na taj način će biti povećana i bezbednost dece kao putnika u vozilima.

"Imaće zadatak da promoviše pravilnu upotrebu, kroz predavanja za roditelje, u školici za trudnice, kroz javne akcije besplatnih pregleda, a glavni zadatak kancelarije je da ustupi na besplatno korišćenje određenu količinu auto sedišta i to one prve kategorije 0+, pre svega samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima", kaže za RTV Marijana Jovanović iz Centra za promociju bezbednosti saobraćaja.

U periodu od 2012. do 2015. na putevima Srbije u saobraćajnim nezgodama stradalo je pedeset jedno dete, od čega više od polovine kao putnici u vozilu.

"Činjenica da nam deca svake godine ginu u saobraćaju, i to najčešće kao putnici u vozilu, ukazuje nam na veličinu problema. Dakle, sve aktivnosti moraju biti usmerene prvenstveno na roditelje, a isto tako i na druge subjekte koji mogu da rešavaju ovaj problem", ističe Milan Ilić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Naftna industrija Srbije prepoznala je značaj ovakvog projekta i odlučila da finansira otvaranje kancelarije kroz program "Zajednici-zajedno", a u Centru za promociju bezbednosti saobraćaja naglašavaju da će biti otvoreni za sva pitanja i savete, jer to je jedini način da se smanji broj dece žrtava saobraćajnih nezgoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.