Izvor: Blic, 24.Avg.2016, 21:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je novi vođa zemunskog klana u Srbiji postao slobodan građanin

Država Srbija više ne traži Luku Bojovića (43), koji je bio označen kao novi vođa zemunskog klana, i za nju je on slobodan građanin.

Bojović, koji služi kaznu od 18 godina u Španiji zbog organizovanog kriminala, u Srbiji je oslobođen svih optužbi. Španski sud je prihvatio dokaze koje je prikupljalo i srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal, dok je srpski sud ocenio da su dokazi nedovoljni. Najupadljivija razlika je što je španski sud utvrdio da je Bojović bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << deo organizovane kriminalne grupe dok je srpski sud ocenio da za tako nešto nema dokaza.

Bojovića i Vladimira Milisavljevića - Vladu Budalu, koji takođe služi kaznu u Španiji od 21 godine prvo je oslobodilo Veće Specijalnog suda sudije Vladimira Mesarovića optužbi da su kao organizovana kriminalna grupa počinili tri ubistva 2004. Optuženi su bili za ubistvo Branka Jeftovića Jorge, pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, kada su ubijeni njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić.

Istom presudom Specijalnog suda za ta ubistva osuđeni su Sretko Kalinić na 35 godina i Miloš Simović na 30 godina zatvora. Zanimljivo je da je Kalinić priznao zločine i detaljno opisao ulogu Bojovića i Milisavljevića, koji su, međutim oslobođeni. Apelacioni sud u Beogradu je decembra 2015. potvrdio tu presudu, a marta 2016. povučena je poternica, dok je sada povučen i zahtev za izručenje Bojovića. Srbija je tražila njegovo izručenje i jer nije izdržao kaznu od ukupno 15 meseci zatvora zbog nedozvoljenog posedovanja pištolja i falsifikovanja lične karte na koju je u Okružnom sudu u Beogradu prvostepeno osuđen 2008, a pravosnažno 2011. Međutim, u ostatak te kazne uračunat mu je ekstradicioni pritvor u Španiji.

Za Bojovićem je 2010. raspisana poternica kada je Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo istragu zbog tri ubistva iz 2004. Uhapšen je 9. februara 2012. u Valensiji po poternici iz Srbije. Međutim, španske vlasti u saradnji sa srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal sprovode istragu koja je rezultirala osuđujućom presudom.

Španska kazna

Luka Bojović je u Španiji osuđen zbog falsifikovanja isprava na tri godine, za zločinačko udruživanje na pet, a za posedovanje oružja na 10 godina zatvora, pa mu je ukupna kazna 18 godina. Podsetimo 2011. za oružje i dokumenta u Srbiji je dobio samo godinu i tri meseca, dok je u Španiji za ta dela dobio 13 godina.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.