Kako da se dete lakše prilagodi na vrtić?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Sep.2015, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da se dete lakše prilagodi na vrtić?

Prošlo je porodiljsko odsustvo i vreme je da se vratite na posao. Međutim, ako nemate pouzdanu osobu kojoj biste mogli da ostavite dete na čuvanje ne preostaje vam ništa drugo nego vrtić.

Iako ta odluka nije nimalo laka ni vama, a ni detetu, u nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da olakšate detetu odlazak u vrtić:

- Pre nego što krenete da vodite dete u vrtić svakodnevno mu govorite da je to mesto u kom se deca igraju i da je tu veoma zanimljivo.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
- Objasnite detetu šta se sve radi u vrtiću i kako deca tamo provode vreme.

- Polako počnite u kući da radite sve stvari koje deca inače rade u vrtiću. Odredite vreme kada je doručak, ručak, večeras, vreme za igru, za spavanje, za gledanje crtaća. Tako ćete detetu olakšati boravak u vrtiću, jer će već biti naviknuto na takav ritam.

- Polako dete učite da ide na šolju, da samo jede, da pije iz čaše

- Svaki dan prošetajte sa detetom do nekog vrtića dok se deca igraju napolju i zamolite vaspitačice da i vaše dete učestvuje u igri kako bi shvatilo koliko se deca zabavljaju.

- Pre nego što dete krene u celodnevni boravak u vrtiću, počnite da ga vodite na sat-dva, a zatim to vreme polako produžavajte.

- Neka dete ponese neku igračku ili predmet koji će mu biti uteha kada shvati da vas nema.

- I na samom kraju uvek vodite računa da ne plašite dete vrtićem. Nikada mu ne smete zapretiti da će ići u vrtić ako ne bude slušalo, jer odlazak u vrtić će mu svakako teško pasti, a na taj način ćete postići da nikako i nikada ne poželi da ide u vrtić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.