Jocić optužuje Karamarka

Izvor: Politika, 21.Apr.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jocić optužuje Karamarka

Prvooptuženi tvrdi da hrvatski ministar policije stoji iza ubistva Pukanića

Drugog dana suđenja za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog kolege Nike Franića, prvooptuženi Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, optužio je ministra policije Hrvatske Tomislava Karamarka da stoji iza ovog zločina.

„Moje je saznanje da ministar Karamarko stoji iza tog ubistva”, izjavio je Jocić pred beogradskim Specijalnim sudom, ne precizirajući odakle mu takva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << informacija.

Jocić je u nastavku svoje odbrane rekao da je informaciju o tome da on, navodno, ugrožava srpskog predsednika Borisa Tadića dostavio bivši hrvatski predsednik Stjepan Mesić. Optuženi je, podsećamo, prvog dana saslušanja govorio o crnogorsko-hrvatskoj informaciji da on, za interes hrvatske, albanske i crnogorske mafije, planira da ugrozi predsednika Tadića.

„Pre mog hapšenja Mesić je ovo saopštio Tadiću u Bugarskoj i to su preneli hrvatski mediji. Rekao je da dve mafije dobro sarađuju i da treba i države da sarađuju. Posle su usledili sastanci ministara Dačića i Karamarka. Saopšteno je moje ime i prezime, nije pomenuta grupa. Kada je Mesić odlazio sa funkcije, videli smo da je išao na Kosovo i da je posetio Tačija i Sejdijua i dao im odlikovanja. Iz toga se vidi koliko je želeo dobro našem predsedniku. Znamo da je Albanac Muharemi finansirao njegovu kampanju u oba mandata i da je on bio predsednik uz pomoć braće Osmani, čuvene familije transnacionalnih kriminalaca, ali našeg tužioca to ne zanima”, kazao je Jocić.

Prvooptuženi je, na pitanje zamenika tužioca Jovice Jovanovića, rekao da je motiv Karamarka za lažne optužbe protiv njega bila želja da se ubistvo Pukanića iz Hrvatske izveze u Srbiju.

On je istakao da je imao mnogo kontakata sa bezbednosnim službama i da je više puta dokazao svoj patriotizam. Ispričao je da su ga, tokom boravka u zatvoru u Holandiji, dva puta posetili predstavnici NATO-a i rekli mu: „Mi želimo Karadžića i Mladića. Pomozite nam i maknućemo vas odavde”. On je, kako kaže, to odbio.

Na pitanje predsedavajućeg sudije Vladimira Vučinića da objasni svoju prekjučerašnju tvrdnju da je smetao srpskim tajkunima, iako tvrdi da je zarađivao prosečno do 2.000 evra mesečno, Jocić je ispričao da poznaje biznismene iz čitavog sveta i da ih je dovodio u Srbiju kako bi učestvovali u privatizacijama i ulagali milijarde evra u našu zemlju. Rekao je da se bavio i trgovinom oružja ističući da nikad nije zarađivao od kriminala.

„Ja sam naplaćivao te kontakte. Kada je privatizovan hotel ’Interkontinental’ meni su rekli da ne dovodim nikog. Kada su prodavane Robne kuće ’Beograd’ otišao sam u ’Hajat’ na aukciju i doveo jednog biznismena. Tada je Pera Matić stao na 255 miliona evra, Radašin iz ’Verano motorsa’ daje 260, a čovek koga sam ja doveo diže na 355 miliona evra. Tada Radašin kupuje za 360 miliona evra. Da je ovaj moj stao, Radašin bi kupio za 260 miliona evra. Radnici su dobili 100 miliona evra više, država je dobila 30 miliona, a meni, nevinom, robija. Trebalo je da štrajkuju ispred zatvora”, kazao je Jocić.

On je u nastavku govorio o tome da nije imao motiv da organizuje ubistvo Pukanića, jer on nikada nije svedočio protiv njega i povezivao ga sa „duvanskom mafijom”.

„Nemam čak ni prijatelje protiv kojih je on mogao da svedoči. Smrt ne rešava ništa. Vidite šta su meni novinari uradili”, kazao je prvooptuženi.

On je dodao da su netačni navodi medija da je „neko ko je ovde u zatvoru” njemu namestio hapšenje u Bugarskoj, aludirajući na ranija pisanja štampe da je to hapšenje Jociću namestio Milorad Ulemek Legija, koji je osuđen zbog ubistva Zorana Đinđića i više drugih zločina. Jocić je rekao da je to hapšenje bilo „dostignuće bugarske policije”.

Ponavljajući da je nevin, Jocić je govorio i o tome da je njegov kum Slobodan Đurović, kome se zbog ubistva Pukanića i Franića sudi u Hrvatskoj, svetski biznismen, ali da njih dvojica nikad nisu imali zajedničke poslove u Bugarskoj i da mu je policija nadenula nadimak Kardinal. „Razumeo bih da su ga nazvali patrijarh ili jeromonah, ali čovek je iz partizanske porodice, nije čak ni kršten”, odgovorio je Jocić tužiocu Jovanoviću u svom stilu.

U nastavku suđenja, koje je trajalo i posle zaključenja ovog izdanja „Politike”, saslušavan je drugooptuženi Željko Milovanović.

---------------------------------------------

Šta je Jocić mislio

Posle pauze na suđenju za ubistvo vlasnika „Hrvatskog nacionala” Ive Pukanića optuženi Sreten Jocić izjavio je da zbog medija mora da objasni da nije mislio da je ministar Karamarko organizovao ubistvo Pukanića.

„Mislio sam da Karamarko sprečava hapšenje drugih osoba i smišljeno usmerava istragu u mom pravcu", kazao je Jocić, dodajući da je „za Hrvatsku bitno da je Srbin ubio Pukanića”.

D. Čarnić

[objavljeno: 22.04.2010.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.