Joca Amsterdam bi mogao da naplati državi pola miliona evra

Izvor: BKTV News, 17.Apr.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joca Amsterdam bi mogao da naplati državi pola miliona evra

Ukoliko oslobađajuća presuda za organizovanje ubistva hrvatskih novinara postane pravosnažna, Sreten Jocić može da naplati od države tri godine i osam meseci neosnovanog pritvora.

Joca Amsterdam je kao prvoosumnjičeni za organizovanje ubistva Iva Pukanića i Nika Franića proveo blizu 1.500 dana u pritvoru. Ukoliko oslobađajuća presuda Specijalnog suda postane pravosnažna, Jocić ima pravo da pokrene parnični postupak protiv države i milionskim iznosom naplati neosnovani >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << pritvor u kome je bio od 27. aprila 2009. do 28. decembra 2012. Ako se ima u vidu odšteta koju su pojedini građani naplatili, Jocić bi dan u pritvoru mogao da naplati do 10.000 dinara.
- Iznos koji će biti isplaćen na ime odštete zbog neosnovanog lišavanja slobode, utvrđuje se u redovnom parničnom postupku, na osnovu slobodnog uverenja sudije. Vodi se računa o tome da li su tužiocu povređena još neka ljudska prava. Tužilac ima pravo da dokazuje dokumentima ili saslušavanjem svedoka u kojoj meri je oštećen, nakon čega sud donosi konačnu odluku – rekla je za „Blic” Ida Nikitović, portparol u Prvom osnovnom sudu.
Ona napominje da sud takođe ima u vidu standard građana Srbije, te da se odštete ne mogu uporediti s onim u razvijenijim zemljama.
Jocić je ranije pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu od 15 godina zbog organizovanja ubistva Gorana Marjanovića 1995. Zakonom o amnestiji, kazna mu je umanjena za četvrtinu, pa će u zatvoru morati da provede još 11 godina. Kaznu mu dodatno ne može umanjiti pritvor zbog ubistva hrvatskih novinara jer za to ne postoji zakonska mogućnost.
 
Izvor: Blic
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Povezane vesti

Jocić bez kazne zbog bolesti sudije

Izvor: Blic, 18.Apr.2014, 08:12

Sreten Jocić pre dva meseca verovatno ne bi bio oslobođen za neovlašćeno držanje oružja da sudija nije otišla na bolovanje...Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen je optužbi u februaru 2014. za neovlašćeno držanje pištolja, zbog apsolutne zastarelosti krivičnog dela koja je nastupila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.