Jestrović: Šarićeve firme kupljene po zakonu

Izvor: Studio B, 15.Feb.2011, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jestrović: Šarićeve firme kupljene po zakonu

"U životu nisam video kokain niti ga je Šarić pominjao u mom prisustvu. Firme koje smo privatizovali neprekidno je kontrolisala poreska policija koja nije ustanovila nepravilnosti,

Optuženi Nebojša Jestrović, koji se tereti da je upravljao firmama preko kojih je grupa Darka Šarića oprala više od 20 miliona evra od šverca kokaina, negirao je danas krivicu za pranje novca i istakao da je sve poslove obavljao po zakonu i da je na sve transakcije uredno plaćen porez. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

"Da li je moguće da su zakoni Srbije pisani za Darka Šarića? Kako to da niko, pored svih uprava za sprečavanje pranja novca i drugih institucija, nije otkrio da novac potiče od kokaina? Da li se to novac poreskih obveznika Srbije troši na nesposobne kadrove", rekao je Jestrović u odbrani na početku suđenja pred Specijalnim sudom.

Jestrović je naveo da Šarića poznaje od prvog razreda osnovne škole koju su pohađali u Pljevljima i da mu je Šarić najbolji prijatelj, što ne znači da je istovremeno i on najbolji drug Šariću, koji je u bekstvu i za pranje novca mu se sudi u odsustvu, kao i u procesu u kojem je optužen za šverc dve i po tone kokaina.

"U životu nisam video kokain niti ga je Šarić pominjao u mom prisustvu. Firme koje smo privatizovali neprekidno je kontrolisala poreska policija koja nije ustanovila nepravilnosti, firme su stale na noge, plate su isplaćivane redovno, u hotelima je ostvarena dobit koja je reinvestirana, a otkaze su dobili samo neradnici i lopovi", rekao je Jestrović.

Jestrović je dodao da se država ne odriče novca za koji tvrdi da je prljav. "Po optužnici, novcem kojim su narkomani u EU kupovali drogu kupovane su firme po Srbiji. Ako joj je do morala, zašto država Srbija ne vrati taj novac zemljama EU da ti narkomani imaju da kupe hleb", upitao je Jestrović.

Jestrović je negirao navode optužnice da je upravljao svim Šarićevim firmama, i dodao da je jedino bio suvlasnik firme Municipijum S, dok u ostalim firmama nije bio ovlašćeno lice.

"Bio sam direktor u Futuri plus koja je bila na vetrometini zbog gospodina Caneta (Stanka Subotića), i još da sam upravljao svim Šarićevim firmama, onda bih trebalo da budem kandidat za premijera", rekao je Jestrović.

Jestrović je rekao da je poslovao sa Markom Miškovićem, sinom vlasnika Delte Miroslava Miškovića, ali da ne zna da li je Markov otac znao za to, a u više navrata pomenuo je i "medijsku mafiju" i upitao zašto je direktor kompanije Novosti Manojlo Vukotić u tom listu objavio da će Jestrović biti svedok saradnik.

"Vukotić je to objavio iako je znao razliku između mene i svedoka saradnika Nebojše Joksovića, jer nas je poznavao obojicu", rekao je Jestrović. Jestrović je dodao da je Municipijum S osnovao 2005. godine sa 40.000 evra, a da je 2007. godine 99 odsto te firme za 7,9 miliona evra kupilo of šor preduzeće za konsalting usluge Finansijski anđeli iza kojeg su stajali Slobodan Resimić, zvani Sloba Talijan, i optuženi Predrag Milosavljević.

"Nisam pominjao Resimića jer je bio svedok saradnik u slučaju ubistva policijskog generala Boška Buhe i čuo sam da mu preti Makina (Željko Maksimović) grupa. Tih 7,9 miliona evra došlo je u Srbiju u Metals banku preko Rajfajzen banke iz Beča. Novac smo uložili u kupovinu preduzeća Palić i drugih preduzeća, renoviranje hotela, kupovinu placa u Pančevu za 750.000 evra. Sve odluke u Municipijumu S sam donosio u dogovoru sa Resimićem i Milosavljevićem", rekao je Jestrović.

Dodao je da su mu Resimić i Milosavljević rekli da su do novca došli trgovinom dugovima zemalja bivše SFRJ, a da je firma Finansijski anđeli poslovala i sa Markom Miškovićem.

"Resimić se u medijima se 2009. godine pominjao kao osoba umešana u aferu sa Hrvatskim železnicama, pa su odlučili da se Resimić i Milosavljević povuku iz Finansijskih anđela, firme koja se formalno vodila na njihove supruge, a Finansijske anđele kupio je Jovica Lončar, koji je sarađivao sa Duškom Šarićem, bratom Darka Šarića", rekao je Jestrović.

Jestrović je nastavio da supruga Vanje Bokana, kako je rekao Najka Bokan, poklonila deo vlasništva firme Štampa sistem Darku Šariću u znak zahvalnosti jer je Šarić zaštitio od pretnji smrću. "Znam ko je pretio Najki Bokan ubistvom, ali ne smem da kažem, jer bi mi život bio ugrožen", rekao je Jestrović.

Jestrović je rekao i da su ga lično, kao čoveka, najteže pogodili navodi iz optužnice da je grupa optuženih ugrozila ekonomsku stabilnost zemlje i proces privatizacije, i upitao kako je to moguće u zemlji u kojoj 10 ljudi kontroliše 80 odsto ekonomije.

"Često se pozivamo na Karlu del Ponte kada je u pitanju trgovina organima, a kada se radi o njenom izveštaju o iznošenju para na Kipar, onda ništa. Zato moram da citiram predsednika Tadića: 'Srbija ne sme da stane'. Citiram i premijera Đinđića iz knjige metafora: 'Aukcije su otvorene i svi koji imaju para mogu da kupe... Pitam se šta ja onda radim ovde (pred sudom)", rekao je Jestrović.

Suđenje će biti nastavljeno u sredu. Prema optužnici, novac od kokaina je preko of šor kompanija prebacivan u Srbiju i uplaćivan na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u gotovini položen u novosadsku Metals banku, a korišćen je i za izdavanje bankarskih garancija koje su upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća.

Novac je ulagan u Mladi borac iz Sente, novosadski Putnik, Mitrosrem iz Sremske Mitrovice i Palić iz Subotice.

Optuženima preti kazna do 12 godina zatvora. Suđenje za šverc kokaina grupi Darka Šarića, u kojoj je optuženo još 19 ljudi, počelo je 20. septembra 2010. godine pred Specijalnim sudom.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.