Jabuka razdora: Posle ubistva, rasna i nacionalna mržnja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2010, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jabuka razdora: Posle ubistva, rasna i nacionalna mržnja

PANČEVO -

Međunacionalni odnosi u pančevačkom selu Jabuka bili su dobri, ali ubistvo sedamnaestogodišnjeg Dejana S. izazvalo je širenje rasne i nacionalne mržnje prema Romima, ocenio je pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić.

On je posle sastanka sa predstavnicima Mesne zajednice Jabuka i obilaska romskih porodica istakao da je "par stotina ljudi izazvalo predstavu da postoji negativan stav prema jednoj nacionalnoj zajednici u celokupnoj sredini".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Svi zaštićeni

Antić je juče kazao da je neophodno sprovesti dobro akciju kako se opet ne bi stvorila loša slika, ali i da bi se građani romske nacionalnosti osećali sigurno.

On je istakao da je potrebno poslati poruku da su svi zaštićeni, da se protesti rasističke prirode osuđuju i da niko od organizatora protesta ne može ostati pošteđen.

"U ovom trenutku, imajući u vidu da se organizuju protesti, postoji potreba za angažovanjem Ministarstva unutrašnjih poslova", rekao je Antić i dodao da u Jabuci žive Srbi, Makedonci i Romi.

Predsednik mesne zajednice Jabuka Goran Vitevski istakao je da je sastanak sa pomoćnikom ministra pokazao da postoji dobra volja da se trenutna situacija prevaziđe.

"Nadam se da će narednih dana situacija biti prevaziđena i da ćemo početi da gradimo normalan život", rekao je Vitevski.

Peševski: Živeli kao braća

Pripadnik Romske zajednice Stojan Peševski, kome je tokom protesta razbijen prozor na kući, istakao je da nikog ne okrivljuje.

"Krivo mi je što se sve to desilo, jer smo do skoro živeli kao braća", rekao je Peševski čiju kuću je obišao pomoćnik ministra Antić.

Peševski je istakao da je celoj romskoj zajednici žao što je mladić ubijen i dodao da bi se i Romi priključili protestu, ali da postoji strah da bi tom prilikom bili napadnuti.

Protesti su počeli nakon što je 10. juna ubijen sedamnaestogodišnji Dejan S, a za to je osumnjičen njegov vršnjak romske nacionalnosti koji je priveden.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.