Izbeglice u Srbiji nisu žrte trgovine ljudima

Izvor: Akter, 07.Okt.2015, 14:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglice u Srbiji nisu žrte trgovine ljudima

Načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničog kriminala Mitar Đurašković izjavio je danas da izbeglice koje prolaze kroz Srbiju nisu žrtve trgovine ljudima

Na konferenciji za novinare u Policijskoj upravi u Vranju Đurašković je naveo da se to može zaključiti na osnovu 160 intervjua sa migrantima-izbeglicama koje su obavili pripadnici policija iz sedam zemalja u okviru zajedničke policijske akcije "Koštana 2015“ u graničnom pojasu sa Makedonijom kod Preševa. >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter <<


Đurašković je objasnio da je cilj zajedničke policijske akcije "Koštana 2015"“, koja je održana u prethodnih deset dana, bio prikupljanje informacija o kriminalnim grupama koje organizuju krijumčarenje migranata-izbeglica iz Turske, preko Grčke i Makedonije do Srbije i dalje prema zemljama EU.

"Izveštaji koji se odnose na sumnju za organizovano krijumčarenje migranata od Turske ka Grčkoj prosleđeni su Europolu ali ima dosta i migranata koji idu samostalno. U Makedoniji i Srbiji je promenom zakona, da migranti mogu da izraze nameru da zatraže azil, nestala potreba za krijumčarenjem ljudi", kazao je on.


U okviru akcije "Koštana 2015", u graničnom pojasu sa Makedonijom kod Preševa podneta je i jedna krivična prijava protiv državljana Srbije koji je pokušao da prokrijumčari osam državljana Sirije, kod jednog albanskog državljanina je pronađena falsifikovana vozačka dozvola, dok je kod jednog grčkog državljanina pronađeno 28.000 evra koje nije prijavio.

U toj policijskoj akciji učestovala su po dva policajca iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Crne Gore, uz pripadnike policije iz Srbije i tri prevodioca.

Akcija "Koštana 2015“ organizovana je u skladu sa planom rada Programa granične bezbednosti ženevskog Centra za bezbednost, razvoj i vladavinu prava (DKAF), kancelarije u Ljubljani, u saradnji sa Upravom granične policije Srbije, a na osnovu Konvencije o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope koja je potpisana 2012.godine.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Đurašković: Izbeglice koje prolaze kroz Srbiju nisu žrte trgovine ljudima

Izvor: NoviMagazin.rs, 07.Okt.2015

Načelnik Odeljenja za suzbijanje prekograničog kriminala Mitar Đurašković izjavio je danas da izbeglice koje prolaze kroz Srbiju nisu žrtve trgovine ljudima...Na konferenciji za novinare  u Policijskoj upravi u Vranju Đurašković je naveo da se to može zaključiti na osnovu 160 intervjua sa...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.