Iz novog zatvora u Pančevu bekstvo će biti NEMOGUĆE, a tajna se nalazi ISPOD ZEMLJE

Izvor: Blic, 27.Jun.2017, 07:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz novog zatvora u Pančevu bekstvo će biti NEMOGUĆE, a tajna se nalazi ISPOD ZEMLJE

Na 32 stepena, u radničkim odelima i sa šlemovima, radnici su u sredu postavljali prve rešetke na prozore novog zatvora u Pančevu, krečili, ravnali podove ćelija...

Radovi na izgradnji zatvora uveliko su u svojoj završnici, a na proleće sledeće godine u njemu će biti primljeno 500 pritvorenika i osuđenika, dok će u posebnom objektu biti mesta i za desetak zaštićenih svedoka.

Sa ministarkom pravde Nelom Kuburović, "Blic" je prošle nedelje obišao pančevačko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gradilište.

Grubi radovi na izgradnji deset zgrada od ukupno 24.000 kvadrata su završeni.

- Hidroizolacija će biti završena za 20 dana, i time će biti gotova krovna konstrukcija. Postavljaju se rešetke, kreće se sa keramičkim radovima, i postavljanjem čučavaca u kupatilima, referisali su ministarki Kuburović ljudi iz firme "Gradina", koja je izvođač radova.

Prema njihovim prognozama, većina radova biće završena do novembra.

- Moramo da iskoristimo lepo vreme da završimo većinu radova. U oktobru se radi fasada, a od novembra kreću samo lagani, završni radovi i rok do februara za završetak izgradnje biće ispoštovan, kažu zaposleni u "Gradini", dok ministarki Kuburović pokazuju ćelije u kojima će biti smešteni osuđenici.

U svakoj ćeliji je podno grejanje, prozori sa specijalnom rupičastom ventilacijom, posebno kupatilo.

Na deset hektara kompleksa su dve zgrade za osuđenike, objekat za kuhinju i perionicu, sportska sala, radionica za obuku osuđenih, upravna zgrada, prijavnica, zgrada za posetioce i tehničke prostorije.

Posebna zgrada namenjena je za smeštaj zaštićenih svedoka, koji mogu biti i deo razmene sa drugim državama - strani državljani koji su u drugim zemljama dobili zaštićeni status, a koji su našoj državi povereni na čuvanje.

- Oni će imati posebne pogodnosti. Prvo, njihov identitet je zaštićen, imaće posebnu kuhinju, posebnu službu čuvara, priča direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Milan Stevović.

Stevović kaže i da se vodilo računa o svakom segmentu bezbednosti, tako je oko zgrade u kojoj će biti smešteni osuđenici urađena betonska armatura, od nerđajućeg čelika.

- To je urađeno za slučaj da osuđenicima padne na pamet da iskopaju tunel i tako pobegnu. Okolo su postavljene betonske ploče od 30x30 centimetara, kroz koje je nemoguće proći, kaže Stevović.

Ceo kompleks će inače biti ograđen perimetarskim sistemom zaštite, infracrvenim senzorima i sa više stotina kamera, koje će pokrivati svaki ugao.

Prijemna zgrada imaće na ulazu nebrobojna stakla, kontra diverziona vrata, tunel za skeniranje, i prostorije za ručni pretres.

Minsitarka Kuburović rekla je za "Blic" da je zadovoljna dinamikom radova.

- Prethodni put sam na gradilištu bila u decembru i sada je vidna promena. Radovi se obavljaju u roku i očekujem da budu završeni 5. februara, a da prvi osuđenici budu smešteni u prvoj polovini 2018. godine, rekla je ministarka.

Vrednost izgradnje i opremanja novog zatvora je 23 miliona evra, od čega je Banka za razvoj Saveta Evrope kreditirala 18 miliona, dok je država sufinansirala pet miliona evra, koji su uglavnom namenjeni opremanju objekata.

Nameštaj (krevete, dušeke, stolove, stolice) u novom zatvoru već prave osuđenici iz KPZ Zabela u Požarevcu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, VPD iz Kruševca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.