Iračka vlada: Tikrit oslobođen od Islamske države

Izvor: Akter, 01.Apr.2015, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iračka vlada: Tikrit oslobođen od Islamske države

Vlada Iraka je danas objavila da je porazila vojsku "Islamske države" u gradu Tikritu i upozorila pripadnike te ekstremističke organizacije, koji drže druge iračke

gradove i provincije, da su sledeći na udaru.

Premijer Iraka Hajder al Abadi je u pratnji vojnika trijumfalno prošetao ulicama Tikrita noseći državnu zastavu.

Pobeda nad ekstremistima u rodnom gradu pogubljenog predsednika države Sadama Huseina smatra se ključnim korakom ka eventualnom izbacivanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Islamske države iz Mosula, drugog najvećeg grada u Iraku i administrativnog centra provincije Ninive.

Ministar odbrane Halid al Obeidi obznanio je pobedu u Tikritu, rekavši da su snage bezbednosti "ispunile misiju" u jednomesečnoj ofanzivi za oslobođenje Tikrita i većeg dela provincije Salahudin od pripadnika vojske "Islamske države".

Al Obeidi je nabrojao ostale provincije koje su pod kontrolom ekstremista i rekao da iračke trupe sada idu tamo.

Premijer Al Abadi je rekao da je vojnoj inžinjeriji potrebno još vremena da očisti Tikrit od mina i objavio da sledi obnova grada i provincije Salahudin.

Tikrit je u ruke ekstremista pao prošlog leta, kada je "Islamska država" iznenada upala iz Sirije na sever i zapad Iraka.

Operacije za oslobođenje grada pokrenute su 2. marta, a 25. marta su se iz vazduha uključile američke snage, na zahtev iračke vlade.

Tikrit je 130 kilometara severno od Bagdada, na putu koji spaja glavni grad s Mosulom, u oblasti bogatoj naftom.

Portparol Bele kuće je u Vašingtonu saopštio da je pobeda u Tikritu ubedljiv dokaz delotvornosti američke strategija protiv "Islamske države".

Po rečima portparola Džoša Ernesta, oslobodilačka operacija iračkih trupa je nedeljama tapkala u mestu dok američka avijacija i napredovanje lokalnih boraca nisu naterali ekstremiste u povlačenje.

Komandanti iračkih snaga kažu da je u Tikritu preostao tek po koji ekstremistički snajperista.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.