Izvor: Politika, 31.Okt.2014, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hitno o notarima u ponedeljak

Ministar pravde pozvao advokate na nastavak pregovora i prekid obustave rada. – Advokati saopštili da izmene nisu suštinske i da nastavljaju protest

Vladini predlozi izmena i dopuna Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti naći će se pred poslanicima Narodne skupštine već u ponedeljak, 3. novembra, i biće razmatrani po hitnoj proceduri. Trebalo bi da stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku”, a ne posle osam dana, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao što je uobičajeno.

Saopšteno je da se predloženim izmenama ukida monopol javnih beležnika na sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti i uvodi se novi namet javnim beležnicima tako da ubuduće 30 odsto od njihove nagrade ide u budžet Srbije.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije zasedao je sinoć i saopštio da predložene izmene nisu suštinske već „deklaratorne i usmerene ka dovođenju javnosti u zabludu”. U saopštenju za javnost, AKS ističe da ukidanje monopola javnih beležnika nije sadržano u predloženim izmenama zakona.

Vlada je prekjuče, u četvrtak, utvrdila predlog izmena dva zakona, koje u znatnoj meri, ali ne i u potpunosti, odgovaraju zahtevima advokata koji već sedam nedelja protestuju obustavom rada i blokiraju pravosuđe upravo zbog monopola javnih beležnika za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti.

Advokati su nezadovoljni ovakvim predlogom, jer novo rešenje podrazumeva da svaki ugovor, bilo da ga sastavi građanin ili advokat, mora da prođe i postupak solemnizacije kod javnog beležnika, kako bi od privatne isprave dobio snagu javne isprave. Međutim, advokati traže da ovi ugovori, kao privatne isprave, budu samo predmet legalizacije, odnosno overe potpisa kod javnog beležnika, kao što je to do sada bilo kod suda.

Kompletan tekst predloga izmena i dopuna zakona juče je objavljen na sajtu Narodne skupštine.

Ministar pravde Nikola Selaković objasnio je da građani neće plaćati više nego do sada za sastavljanje ugovora o prometu nepokretnosti koji im sačini advokat, a solemnizuje, ili u prevodu, overi i zavede u knjige, javni beležnik.

– To je isto kao što ste nekada išli kod advokata da vam sastavi ugovor, pa onda u sud na overu potpisa i tada ste plaćali na dva mesta, i advokatu i sudu. Građanin može da izabere da li će ići i kod advokata i kod notara, ili samo kod notara, ali ga taj izbor neće koštati više – rekao je juče Selaković.

Ministar je juče izdao saopštenje kojim advokate poziva na nastavak pregovora.

„Verujemo da samo zajedničkim dijalogom i daljim pregovorima možemo doći do svima prihvatljivih rešenja za sva otvorena pitanja. Apelujem na rukovodstvo advokatskih komora, kao i na sve advokate u državi da prekinu sa obustavom rada i nastave dalje pregovore sa Ministarstvom pravde, jer samo putem konstruktivnog dijaloga može biti pronađen kompromis u vezi sa svim zahtevima advokature u Srbiji”, kaže ministar u dopisu svim advokatskim komorama.

Drugi važan predlog u Zakonu o javnim beležnicima odnosi se na deo zarade koji će notari plaćati državi, budući da im je ona dala javna ovlašćenja. Reč je o iznosu od 30 odsto od svake naplaćene nagrade za svoje usluge, bez PDV-a, i to u roku od 15 dana od naplate.

Taj iznos odlaziće direktno u državni budžet i biće namenjen sudovima – za njihove tekuće rashode i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih u sudovima, kao i druge rashode i investicije za sudove.

Na pitanje zašto će baš 30 odsto nagrada notara ići u budžet za finansiranje rada sudova, u Ministarstvu pravde dobili smo odgovor da je to u skladu sa rešenjima iz zemalja u kojima postoji javnobeležnička delatnost.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije saopštio je sinoć da ovaj predlog pokazuje da postoje posebni interesi između javnih beležnika i određenih interesnih grupa.

„Protest advokata doprineo je rušenju ovog koncepta i bar deo sredstava vratio u budžet Republike Srbije. Predloženim izmenama zakona ministar je potvrdio opravdanost protesta advokata koji se nastavlja”, navodi se u saopštenju AKS.

Advokati su ponovo zamerili ministru Selakoviću da se „koristi politikantstvom” i da je u emisiji RTS-a „Da. Možda. Ne” i drugim medijskim nastupima „izneo laži i neistinite tvrdnje”.

Advokatska komora Srbije će danas u podne održati konferenciju za novinare.

Zabrinuti za pritvorenike

Advokatska krivična unija (AKU), čiji je predsednik advokat Borivoje Borović, juče je uputila zahtev advokatskim komorama Srbije i Beograda da preispitaju svoje odluke o zabrani rada advokatima u pritvorskim predmetima, izražavajući zabrinutost za prava svojih klijenata koji su u pritvoru.

„AKU poštuje odluke o protestu, ali naši klijenti koji se nalaze u pritvoru i njihova prava i slobode su ugroženi. Apelovali smo na komore da preispitaju uputstva u vezi sa obustavom rada advokata”, rekao je za Tanjug advokat Borović.

A. Petrović

objavljeno: 01.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.