Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Dokazana krivica sedmorice oficira VRS

Tužioci Haškog tribunala tvrdili su danas u završnoj reči da su, tokom trogodišnjeg suđenja, dokazali krivicu sedmorice oficira Vojske Republike Srpske optuženih za genocid i zločine protiv čovečnosti u Srebrenici i Žepi 1995. godine.



Za genocid nad više od 7.000 srebreničkih muslimana u julu 1995. optuženi su penzionisani oficiri VRS Vujadin Popović, Ljubiša Beara, Vinko Pandurević, Drago Nikolić i Ljubomir Borovčanin, a za zločine protiv čovečnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << generali Radivoj Miletić i Milan Gvero. U to vreme, Popović je, u činu potpukovnika, bio načelnik za bezbednost Drinskog korpusa VRS; potpukovnik Beara je istu dužnost obavljao u glavnom štabu VRS, a Drago Nikolić je bio glavni oficir za bezbednost u Zvorničkoj brigadi VRS.

Komandat te brigade bio je Pandurević, a Borovčanin je, tokom srebreničke operacije zapovedao specijalnom policijom RS. Generali Miletić i Gvero bili su pomoćnici komandanta VRS Ratka Mladića.

Tužilac Piter Mekloski naglasio je da su optuženi, kao profesionalni oficiri, "imali dužnost da poštuju Ženevske konvencije" i zaštite muslimanske zarobljenike. Optuženi su, međutim, "svesno zanemarili tu dužnost, propustili da pomognu žrtvama i izabrali da učestvuju u počinjenju groznih zločina", podvukao je Mekloski.

Kao dokaz da su optuženi imali nameru da delimično ili potpuno unište srebreničke muslimane - što je nužan uslov da bi bili proglašeni krivim za genocid, tužilac Mekloski ukazao je na složenost operacije. Ona je obuhvatala hvatanje, transport, pritvaranje i streljanje hiljada muslimana, te pokopavanje, a zatim i premeštanje već zakopanih tela radi prikrivanja zločina u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu.

Osvrćući se na odgovornost generala Miletića i Gvera, u to vreme pomoćnika generala Mladića, tužilac Nelson Tejer rekao je da su oni, kao štapski oficiri, bili učesnici u postizanju "strateškog cilja" vlasti RS, na čelu s Radovanom Karadžićem, za "uklanjanje Drine kao granice" proterivanjem nesrba iz istočne Bosne.

Tužilac je, kao ključni dokaz protiv generala Miletića, izdvojio direktivu GSS VRS s njegovim potpisom, upućenu Drinskom korpusu koji je Srebrenicu držao u blokadi, da se za civilno stanovništvo stvori "nepodnošljiva situacija... bez nade za preživljavanje u enklavi". Ocenjujući da je to uputstvo bilo protivzakonito, zastupnik optužbe je podvukao da je dužnost generala Miletića bila "da kaže - ne", ali da je on umesto toga "svesrdno radio na primeni te direktive i gušenju istočnih enklava s krajnjim ciljem da se muslimansko stanovništvo ukloni".

Tužilac Tejer je naznačio da je Miletić bio "u srcu zajedničkog zločinačkog poduhvata" i zatražio od sudija da ga proglase krivim po svim tačkama optužnice. Sumirajući dokaze protiv potpukovnika Beare, tadašnjeg načelnika za bezbednost Glavnog štaba VRS, tužilac Kveke van der Puj je ukazao na snimak tajno prisluškivanog razgovora u kojem Beara, posle pada Srebrenice, govori o stotinama i hiljadama zarobljenih muslimana, kao o "paketima" s kojima je postupak u toku.

Alibi koji je gradila odbrana, tvrdeći da je Beara od 13. do 16. jula 1995. bio u Beogradu, a ne u okolini Srebrenice, tužilac je suprotstavio iskaze desetak svedoka da su Bearu u to vreme videli u Bratuncu i Zvorniku. Među tim svedocima, podsetio je Vander Pui, bio je i predsednik bratunačke Srpske demokratske stranke Miroslav Deronjić koji je izjavio da mu je Beara 13. jula uveče rekao u Bratuncu da će zarobljenici biti streljani, po naređenju s "najvišeg mesta". To je potvrdio i tadašnji oficir za bezbednost Bratunačke brigade VRS Momir Nikolić, svedočeći da je razgovor Deronjica i Beare slušao iz susedne prostorije, napomenuo je tužilac.

Nikolić, koga je Tribunal osudio na 20 godina zatvora pošto je priznao krivicu za zločin u Srebrenici, svedočio je tokom suđenja.

Izjavu Deronjića koji je preminuo, sudsko veće je uvrstilo u spis u pisanom obliku. Deronjić je umro u Švedskoj, na izdržavanju kazne od 10 godina zatvora, na koju ga je Tribunal osudio pošto je priznao krivicu za zločin nad Muslimanima u okolini Bratunca.

Završnu reč na suđenju oficirima VRS, tužioci Tribunala nastaviće sutra.
Pogledaj vesti o: Hag

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hag: Dokazana krivica oficira VRS

Izvor: RTS, 02.Sep.2009, 17:50

Tokom trogodišnjeg suđenja dokazana krivica sedmorice oficira Vojske Republike Srpske, optuženih za genocid i zločine protiv čovečnosti u Srebrenici i Žepi 1995.godine, tvrdili u završnoj reči tužioci Haškog tribunala...Tužioci Haškog tribunala tvrdili su u završnoj reči da su, tokom trogodišnjeg...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.