Izvor: Blic, 06.Dec.2016, 08:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HEROJ IZ PANČEVA Ribolovac spasao davljenika nakon brodoloma

- Učinilo mi se da čujem neki glas kako doziva. Smanjio sam gas na motoru i čuo “Upomoć, upomoć”! Tek tada sam video čoveka kako pluta na vodi - priča za “Blic” Nikola Pisarev Gari (55), ribolovac sa Dunava.

Još jedna nesreća na Dunavu dogodila se prekjuče oko 17.15 kada je barža udarila i potopila ribarski čamac od 12 metara. Vlasnik plovila Milenko Uvalin (57) vodi se kao nestao i policija pretražuje mesto nesreće za njegovim telom, a veću tragediju sprečio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je profesionalni ribolovac - Gari, koji se u trenutku brodoloma našao na suprotnoj obali Dunava.

- Čuo sam kako barža udara u čamac i lomi lim, kako ga gužva ispod korita. Ništa se nije videlo, ali sam po zvuku shvatio da je neka nesreća, i odmah sam seo u čamac i krenuo preko da vidim ima li povređenih. Onda sam video čoveka kako pluta na vodi, 200 metara nizvodno od mesta gde mu je barža potopila čamac - priča za “Blic” Gari.

Pojurio je ka davljaniku i uz velike muke ga ubacio u čamac, jer je na sebi imao vuneni skafander koji se potpuno natopio vodom.

- Ne znam kako nije potonuo u tome, bio je težak kao tuč. Sreća pa imam iskustva sa vađanjem velikih somova, pa sam ga nekako prevalio u čamac. Ceo je drhtao od hladnoće. Krenuo sma čamcem ka luki, jer tu može da se priđe kolima. Usput sam zvao policiju i rekao im da zovu Hitnu pomoć - kaže Gari.

Oko 40 minuta je proteklo od kada je Igor Janković (53) upao u vodu do kada je ušao u sanitetna kola Hitne pomoći. Do tada je o njemu brinuo Gari, trljao ga je, masirao, terao da se kreće kada su izašli na obalu, čak mu je dao i svoju jaknu. Napolju je bilo -3, a temperatura vode samo pet stepeni.

Zahvaljujući ovom alasu, Igor se oporavlja u pančevačkoj bolnici, a kako “Blic” saznaje, prošao je samo sa promrzlinama. Za njegovim prijateljem iz čamca policija je juče i dalje tragala. Njih dvojica, kako kažu ribari koje smo zatekli u Pančevu, vraćali su se sa pecanja, a u trenutku nesreće obilazili su baržu koja im je išla u susret. Na njihovu nesreću, već počelo da se smrkava i nisu videli drugu baržu koja je dolazila iza prve, koja ih je i udarila.

- Vraćali smo se sa Dunava i negde kod Milja čini mi se jedan brod je išao prema Beogradu, nama u susret. Mi smo prošli pored njega i odjednom se čuo jak udarac. Za par sekundi smo potonuli. Ja sam uspeo nekako da isplivam. Ne znam ni ja tačno kuda i kako. Već je bio mrak. Dozivao sam prvo Milenka, pokušao sam, misleći da je i on izašao… Nisam ga našao. Posle sam plutao, plivao Dunavom i zvao upomoć. I naišao je ribar čamcem koga sticajem okolnosti znam. Uvukao me u čamac i dovukao na obalu. Spasao me - ispričao je Janković za lokalne medije.

I ranije spasavao davljenike

Nikola Pisarev Gari i njegov prijatelj ribolovac Goran Bogdanovski prošle godine su spasili dva brata od dvadesetak godina koji su doživeli brodolom na istom delu Dunava.

- Skupljali su flaše i plastiku iz reke, i valjda su se pretovarili pa je voda počela da im prodire u čamac i posle nekoliko minuta je potonuo. Sećam se da se jedan davio na sred Dunava kada smo stigli do njega, a drugi je uspeo da se domogne sajle od sidra teretnog broda, gde se držao dok nismo stigli do njega - ispričao nam je Goran Bogdanovski.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.