Dragana Mirković: Žao mi je radnika, ali nisam kriva

Izvor: Blic, 19.Apr.2012, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragana Mirković: Žao mi je radnika, ali nisam kriva

U austrijskom dvorcu Ebenfurt, koji su Dragana Mirković, folk pevačica i vlasnica “DM televizije”, i njen suprug Antonije Bjelić pre dve godine kupili i sada ga renoviraju imigraciona i finansijska policija pronašla je osmoro radnika iz Srbije i BiH bez radnih i boravišnih dozvola.

- Dolazak inspekcije rada na gradilište je najnormalnija pojava u Austriji, zakonom uređenoj državi. Inspekcija je samo radila svoj posao. Pa i kada je renoviran parlament 12. oktobra 2011, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << našli su ilegalne radnike. To je česta pojava. Ali sa zapošljavanjem ovih radnika suprug i ja nemamo ništa - kaže Dragana Mirković.

Folk pevačica objašnjava da su, iako Antonije ima građevinsku firmu, oni morali da angažuju čak deset drugih radnika jer njegova firma nije specijalizovana za restauraciju objekata od kulturnog značaja kakav je dvorac iz 12. veka.

- Mi kao privatno lice imamo obavezu samo da tražimo licencu prilikom angažovanja građevinske firme, a da li su oni svoje radnike prijavili ili nisu, nije naš problem - kaže Dragana i ističe da ni nju ni supruga policija nijednom nije pozvala.

Pošto je reč o državljanima Srbije i BiH, Dragana se privatno zainteresovala za njihovu sudbinu i saznala da je od njih osmorice koji nisu imali dokumenta kod sebe, većina vraćena da radi na dvorcu, a ostali su morali da napuste Austriju.

- Žao mi je što moram da se pravdam da to nisu moji radnici, jer bih se osećala kao heroj da sam ih lično dovela iz Srbije i BiH i dala im posao i hleb u ruke. Ali pošto živim u zakonom uređenoj zemlji, ne smem da dajem posao ljudima bez radne dozvole - zaključuje pevačica.

Dvorac Ebenfurt se prvi put pominje 1160. i tada se sastojao samo od jednog tornja. Danas ima četiri tornja visine od 35 metara i prostire se na 12.000 kvadrata sa imanjem veličine hektar i po.

Povezane vesti: Austrijska policija upala u zamak Dragane Mirković, uhapšeni ilegalni radnici

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.