Đura Mutavi „molio“  da bude uhapšen

Izvor: Blic, 16.Mar.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đura Mutavi „molio“ da bude uhapšen

Odluka o raspisivanje poternice za Miloradom Ulemekom Legijom i pripadnicima zemunskog klana samo nekoliko sati posle ubistva premijera Zorna Đinđića, hapšenje Miladina Suvajdžića i iskaz Zvezdana Jovanovića pred policijom predstavljaju momente koji su presudno uticali na tok i pravac akcije rasvetljavanja zločina od 12. marta 2003. godine.

Novo svetlo na ove ključne trenutke i jasniju sliku o njihovom značaju ponudili su autori knjige „Oni su jači od nas" Miodrag Vuković >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Vojislav Tufegdžić.


Miladin Suvajdžić, zvani Đura Mutavi, koji je postao ključni svedok u rasvetljavanju gotovo svih zločina zemunskog klana, posle atentata i bekstva iz Beograda ponašao se kao čovek koji jedva čeka da padne policiji u ruke. Tadašnji republički tužilac Đorđe Ostojić ispričao je kako je 22. marta 2003. godine Suvajdžić uhapšen u šumi blizu Novog Sada.

„U šumi, dežurni policajac je ugledao čoveka sa dva štapa za pecanje. Bilo mu je sumnjivo jer je za pecaroša netipično obučen, u farmerkama i jakni. Tražio mu je legitimaciju, a ovaj mu je pokazao ličnu kartu na ime Dušan Vojinović... Policajac ga nije prepoznao sa poternice, nije ni znao kako Đura izgleda, ali je, ipak, pozvao stanicu... Odgovorili su mu da ga dovede na proveru, da ustanove o kome se radi. Kada ga je uveo u stanicu, svi su bili zapanjeni. E, baš tako je uhapšen Đura Mutavi", izneo je Ostojić.

Kada je doveden u Beograd, policija je od Suvajdžića pre svega htela da sazna sve što je vezano za ubistvo premijera. On je prvi ukazao na Zvezdana Jovanovića i Željka Tojagu iz JSO i ujedno otkrio gde je sakrivena puška iz koje su ispaljeni smrtonosni hici u premijera. Kada je ubrzo uhapšen i Dušan Krsmanović, član zemunskog klana, samo su potvrđeni Suvajdžićevi podaci o Jovanoviću i Tojagi.

Hazarderski potez

Raspisivanje poternice neki ocenjuju kao svojevrstan hazarderski potez koji je, da se nije ispostavio kao pravi, mogao značiti i propast cele akcije. Ali, zahvaljujući baš tom potezu, akcija je krenula u pravom smeru.

Mile Novaković, šef Uprave kriminalističke policije, objavljivanje poternice smatra najvažnijim momentom.

- Poternica je mnogo važan detalj. Iznenadio sam se kada sam video da se priprema jer to nikada nismo radili. Nikada policija ne izlazi pred javnost sa svojim saznanjima - tvrdi Novaković.

Ovaj potez nije samo iznenadio policiju, već je izazvalo i zabunu u javnosti. Traženi su odgovori na mnoga pitanja, kao, na naprimer, kako je poternica sastavljena za tako kratko vreme, na osnovu kojih informacija i odakle su za samo nekoliko sati prikupljeni podaci i fotografije o izvršiocima ubistva.

Dugo se u javnosti nije znalo ko je odlučio da poternica bude objavljena. Novaković izričito tvrdi:

- Vladimir Popović Beba je insistirao da se poternica sastavi i da bude objavljena. To je njegova odluka.

Sa podacima dobijenim od Suvajdžića, policajci koji su ispitivali Jovanovića u CZ-u počeli su polako da „otvaraju" osumnjičenog.

Priznanje Zvezdana Jovanovića

- Video je da znamo puno, što nije očekivao. Osetili smo da je došao trenutak za našu policijsku priču. „Znaš, upao si u gluposti, ali kolege smo, razumemo te, pomoći ćemo koliko budemo mogli." S „našim" ljudima je najlakše raditi, lako ih lažeš s pričom. Kriminalca ne možeš, jer su njega u policiji prevarili pet puta. Zato smo kod Zvezdana krenuli s pozicije „... šta ćeš ti s onim ološem kad si legenda, čuli smo za tebe da si najbolji..." Videli smo da mu prija da to čuje, da se polako otkravljuje pred nama... - ispričao je Novaković.

Posle trećeg susreta, Jovanović je 4. aprila, oko 23 sata, preko stražara poslao poruku policajcima: „Bilo bi dobro ako bi oni momci mogli da dođu večeras da razgovaramo." Stražar je obavestio upravnika CZ-a, a ovaj prosledio poziv tadašnjem načelniku UBPOK-a Bori Banjcu: „Zvezdan hoće da dođu Novaković i Milović." Nepun sat kasnije, obreli su se u CZ-u.

Novaković je dobro zapamtio taj razgovor:

„Nigde nam se nije žurilo, nismo ga ničim požurivali. Ajde zapali cigaretu, daj kafu, Milović piše, ja ga pitam. Razgovor smo počeli oko ponoći, najkasnije u pola jedan, završili negde u pet ujutru. Usporen je Zvezdan, morali smo s njim kao sa detetom. Ne smeš ničim da ga izazoveš, da ga povrediš, odmah reaguje. A tiho priča. I sporo. Nisam smeo ni da pomislim da razgovor snimimo na kasetofon, ko zna kako bi reagovao. Nije izrazio želju za posebnim statusom, ništa. Ponudili smo mu da razgovor počne odakle želi, neka kaže šta prvo hoće. I krenuo je: sam je odlučio da učestvuje u ubistvu Đinđića, to je njegovo ubeđenje zbog pretnje Hagom, zbog zaštite JSO... Mi mu povlađujemo... On priča, ja ga samo usmeravam...".

(Izvodi iz knjige Miodraga Vukovića i Vojislava Tufegdžića „Oni su jači od nas")

Đura „šmeker"

Dok su „zemunci" potcenjivali Suvajdžića i nazivali ga kretenom i mutavkom, Mile Novaković u knjizi „Oni su jači od nas" iznosi drugačiju predstavu o njemu.

„Đura... ume da bude šmeker, ima duha, mangupske fore. Samo ga ponekad koči ta govorna mana. On je i na suđenju ponekad briljirao, bio daleko bolji od Bagzija... Zadao im je smrtan udarac, rasturio ih... Svaki stan zna koji je iznajmio, 15 stanova je upamtio, zna adrese, spratove, brojeve stanova, i to bez beleške. Od većine automobila koje su vozili zna registarske tablice, boju, gde su kupljeni. Sve je zapamtio."

Prvo hapšenje

Saša Petrović je prvi pripadnik zemunskog klana koga je policija uhapsila u akciji „Sablja". O ovom slučaju, Đorđe Ostojić je autorima knjige „Oni su jači od nas ispričao: „...hapšenje se dogodilo u Sremskim Karlovcima, u 16.30, na dan ubistva premijera. Policijska patrola je na izlasku iz grada zaustavila Sašu Petrovića. Počeo je da beži, ali su ga uhvatili. Još u automobilu, dok su ga vozili u stanicu, počeo je da priča o svojim saznanjima o zemunskom klanu i ubistvu premijera".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.