Izvor: Politika, 07.Maj.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Demanti uzbunjivača

Zašto me rukovodioci JP „Putevi Srbije” na svakom koraku blate, kleveću i otežavaju život

Tačno je da nemam status uzbunjivača, ali je bitno da se zna zbog čega i na koje se vreme to odnosi – jer postoje dva perioda o kojima se govori i zbog čega se može stvoriti zabuna i pogrešan zaključak (što je i cilj JP „Putevi Srbije”). Period koji se odnosi na rasvetljavanje nelegalne naplate putarine (2006. godina) nije obuhvaćen bilo kakvim zakonom koji bi tu zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (status) omogućio, a za moje naredno angažovanje u rasvetljavanju zloupotreba službenog položaja u JP „Putevi Srbije” (2014. godina), Agencija za borbu protiv korupcije odbila je zahtev za zaštitu, jer sam novi slučaj prijavio: „u cilju zaštite svojih prava i ne u dobroj veri”.

Otkaz iz JP „Putevi Srbije” dobio sam 27. januara 2006. godine jer je „prestala potreba za radom”. Drugo „objašnjenje” (službenu belešku) zbog čega mi je uručen otkaz, dobio sam kao prilog uz odbijanje davanja informacija od javnog značaja (30. mart 2006), koji dokazuje organizovanu krađu na naplati putarine. Tek tada sam prvi put upoznat sa „pravim” razlozima dobijanja otkaza. Zbog javnog iznošenja tih tvrdnji – klevete, pokrenuo sam tužbu (18. april 2007) protiv bivšeg generalnog direktora Branka Jocića. Međutim, on je izbegavao da dokaže te tvrdnje i sve vreme je ometao sudski postupak svojim nepojavljivanjem, zbog čega je sud u više navrata raspisivao naloge za privođenje. Na kraju posle četiri godine postupak je zastareo (16. mart 2011).

Što se tiče mog ponovnog radnog angažovanja u JP „Putevi Srbije”, nije tačna tvrdnja direktora Milenka Cakovića, da nikakvog pritiska nije bilo za moj povratak na posao (2008).

Tvrdnja Cakovića da se predstavljam u medijima kao neko ko je otkrio „drumsku mafiju”, takođe nije tačna. Uvek sam davao izjave da sam prvi javno ukazao na „drumsku mafiju”, o čemu svedoči moj zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, koji je podnet JP „Putevi Srbije” čitava tri meseca (20. februara 2006) pre hapšenja članova „drumske mafije”. Zašto me rukovodioci JP „Putevi Srbije” na svakom koraku blate, kleveću, podsmevaju i otežavaju život?Moja pretpostavka je da je to ujedno osveta zbog mog angažovanja u rasvetljavanju aktivnosti „drumske mafije”, upornost da svugde govorim i podsećam na pravi sled događaja koji je prethodio hapšenju pripadnika „drumske mafije”... Podsećam da nije utvrđeno ko je u vrhu preduzeća omogućio i organizovao nelegalnu naplatu putarine – sa naglaskom da deo tih organizatora još radi na uticajnim mestima u preduzeću.

Do dana današnjeg nisam imao nikakav sukob sa organima gonjenja niti se vršila bilo kakva istraga u vezi sa zloupotrebama ili proneverama. Imao sam samo jednom u životu priliku da dajem izjavu u MUP-u u svojstvu osumnjičenog (krajem 2014) pošto su me rukovodioci JP „Putevi Srbije” prijavili nakon otkaza zbog navodnih pretnji. Do danas, po ovoj prijavi, nikakvo obaveštenje ili nešto drugo nisam dobio od MUP-a ili suda.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.