DRAMA NA TARI Srpski pilot nestao u dubinama jezera

Izvor: Blic, 28.Avg.2015, 06:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRAMA NA TARI Srpski pilot nestao u dubinama jezera

Beograđanin Nebojša Ilić (33), pilot kompanije “Vizer”, u sredu po podne je nestao u jezeru Zaovine na Tari, a ronioci Žandarmerije tragali su za njim.

Posle neuspešnog prvog dana potrage, akcija će biti nastavljena danas pomoću robota sa kamerom, namenskog uređaja za lociranje i vađenje utopljenika, koji je tokom noći trebalo da pristigne na Taru.

Nestali Ilić je sa kolegom Aleksandrom Jovanovićem i instruktorom ronjenja Nemanjom Nikoletićem u utorak >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << otišao na Taru, gde su prespavali u Mitrovcu. U sredu su zaronili u blizini brane Lazići.

- Rekreativci rone do 40 metara dubine, ali su Aleksandar i Nebojša bili adrenalinski zavisnici i plan im je bio da testiraju svoje limite, a ja da im budem tehnička podrška. Jer što dublje ronite, kao da vas opija anestezija i neophodno je da neko ide iza vas i prati vas - kaže za „Blic“ instruktor ronjenja Nemanja Nikoletić.

Nikoletić napominje da ih je upozoravao da ne rone na dubinama većim od 40 metara. Njih dvojica su tvrdili da su prošli obuku u Sloveniji i tamo ronili u pećinama.

Krenuo očevim stopama

Nebojša Ilić je bio kapetan „Vizera“. Nije bio oženjen. Krenuo je očevim stopama, koji je bio pilot u „Jatu“, odakle je penzionisan. Ipak, premašio je oca jer je imao više časova leta od njega. Uglavnom je leteo ka severnoj Evropi, ka gradovima u Švedskoj. I njegov drug i kolega Aleksandar Jovanović takođe je krenuo stopama svog oca, koji je kao i Nebojšin radio u „Jatu“.

- Njih dvojica su ronili ispred mene i poslednje čega se sećam je da su bili na dubini od oko 90 metara. Čekirali su se, pokazali mi da su dobro. Krenuo sam da se podižem i na dubini od oko 70 metara okrenuo sam se, ali ih nisam video. Nisam video ni svetla njihovih lampi. Na tim dubinama mrkli je mrak. Ugasio sam svoju lampu ne bih li možda video njihova svetla. Nažalost, nisam video svetla - kaže Nikoletić.

Njemu je kucalo vreme da više nema gasa, pa je posle 88 minuta izronio. Ugledao je Aleksandra i pitao ga šta se desilo sa Nebojšom. Obojica su krenuli u potragu za mehurićima, pokušali su da Ilića nađu ispod vode. Nažalost, nisu ga našli.

- Pre nego što smo obavestili policiju, još jednom sam zaronio do dubine od 75 metara, ali od Nebojše nije bilo traga - kaže Nikoletić.

127 metara duboko

Jezero Zaovine, nastalo pregrađivanjem gornjeg toka Belog Rzava, akumulacija je reverzibilne Hidroelektrane „Bajina Bašta“ u Perućcu na Drini. U vreme velikog vodostaja Drine, voda iz ove reke se vertikalno postavljenim cevima pumpa u Zaovine, a u suprotnom voda se iz jezera vraća u reku. Pored glavnog postoje i četiri manja jezera, stepenasto poređana, iz kojih se iz jednog u drugo preliva voda. Dužina akumulacije je više od četiri kilometra, a najveća dubina 127 metara.

Obavestio je policiju o nestanku, pa se vratio u Beograd, ali je juče opet otišao u Bajinu Baštu da bi ronioce Žandarmerije usmeravao ka mestu gde su ronili.

Ronioci Žandarmerije su sa opremom i čamcima juče oko 13 sati stigli na jezero, a prethodno su policija i rendžeri Nacionalnog parka Tara pretražili obalu Zaovina, ali nisu našli Ilića.

Nikoletić smatra da bi i Ilić bio živ da su kojim slučajem ronili sa smešom vazduha „trimiks“, koja je najbolja za tako velike dubine.

- Jovanovića poznajem godinama, ali od 2004. nismo bili u kontaktu. Pre godinu dana javio mi se i rekao da želi da roni i da je njemu i kolegi to opuštanje od stresa koji imaju kao piloti. Preporučio sam im da nabave najbolju opremu i prođu najbolje obuke. Bili su srećni kada bi imali dva slobodna dana da se prepuste sebi - konstatuje Nikoletić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski pilot nestao u dubinama jezera

Izvor: Večernje novosti, 28.Avg.2015

POTRAGA za Nebojšom Ilićem (33), članom jednog beogradskog ronilačkog kluba, koji je u sredu po podne nestao u dubinama jezera Zaovine na Tari, trajala je i danas. U pretragu jezera, saznajemo, su se uključili i ronioci Žandarmerije. Trojica ronilaca iz Beograda - Nebojša Ilić, Nemanja Nikitović...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.