DIGITALIZACIJA KATASTRA: Do parcele u Evropi jednim klikom na računaru

Izvor: Kurir, 05.Okt.2015, 16:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIGITALIZACIJA KATASTRA: Do parcele u Evropi jednim klikom na računaru

Naša zemlja je uključena u izradu "Evropskog lokacijskog okvira", koji će geoprostornim podacima povezati ceo kontinent.

BEOGRAD - Srbija je uključena u izradu evropske platforme za prostorne podatke "Evropski lokacijski okvir", koji će geoprostornim podacima povezati Evropu, što će biti značajno za srpsku privredu i privlačenje investitora, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

"Katastarski podaci iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << čitave Evrope ovako će biti dostupni jednim klikom na računaru", objasnila je Mihajlovićeva nakon otvaranja 16. generalne skupštine Jurodžiogrefiksa, koja je okupila lidere evropskih nacionalnih kartografskih, katastarskih i zemljišno-knjižnih institucija.

Ministarka je istakla da lokacijski okvir predstavlja veliku prednost za gradove i lokalne samouprave.

"Na taj način veoma će se brzo dolaziti do potrebnih informacija iz svih gradova. To je veoma važno i za Vladu, jer činimo sve što je u našoj moći da podignemo privredni razvoj i omogućimo odgovarajući ambijent za ulaganja", rekla je ona, dodajući da nas očekuje i proces reformisanja katastra jer je cilj da on omogući brze, tačne i jeftine informacije.

Borko Drašković, direktor Republičkog geodetskog zavoda, navodi da će usvajanje evropskog lokacijskog okvira značiti razmenu geoprostornih podataka, koji će u budućnosti predstavljati bazni osnov za bilo kakvo planiranje.

Geoprostorni i informacioni podaci će, naveo je on, biti povezani sa statističkim podacima, na primer, građevinskim, socijalnim i drugim, pri čemu će ti podaci biti besplatni.

"Prevođenje analognih planova u digitalni oblik čini važnu komponentu u modernizaciji katastra i unapređenje procesa upravljanja nepokretnostima. Digitalnim katastarskim planovima pokriveno je 65 odsto teritorije Srbije, a korišćenjem e-uprave građani i privreda već sada mogu da imaju uvid u centralnu evidenciju hipoteka, pogledaju katastarske planove, avio i satelitske snimke i zatraže prijem u nekoj od lokalnih službi za katastar", rekao je Drašković.

Ingrid Vanden Berge, predsednica "Jurodžiogrefiksa", objašnjava da se radi o projektu koji je stalno u toku jer će uvek iznova biti dopunjavan novim podacima, što je novi i veliki kvalitet u evropskim okvirima.

Goran Vesić: Privlačno za investitore

Goran Vesić, gradski menadžer, istakao je da je za Grad Beograd veoma važno da se što pre usvoji evropski lokacijski okvir, jer će tako strani investitori moći lako da dođu do potrebnih podataka:

"To praktično znači da će investitor, koji se nalazi u, recimo, Nemačkoj i želi da pravi supermarket, tržni centar ili da napravi neko drugo investiranje u našoj zemlji, bez ikakvih problema već iz Nemačke moći da dođe do svih potrebnih prostornih podataka, a potom i da iz svih drugih statističkih podataka vidi koliko ljudi tu živi, koliko takvih objekata na tom mestu postoji, strukturu stanovništva i sve drugo što će mu pomoći da donese dobru odluku."

Autor: Boban Karović,Foto: Aleksandar Jovanović

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.