DANAS SAHRANA ALPINISTE Tužilaštvo sumnjiči Aleksandrovog druga za njegovu smrt

Izvor: Blic, 29.Jun.2016, 06:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DANAS SAHRANA ALPINISTE Tužilaštvo sumnjiči Aleksandrovog druga za njegovu smrt

Telo alpiniste Aleksandra Džavovića, koji je pretprošle subote poginuo u Julijskim Alpima, juče je dopremljeno u Čajetinu, potvrdio je za „Blic“ Aleksandrov otac Despot.

Posmrtni ostaci nesrećnog planinara prekjuče su preuzeti iz kapele u Udinama, a Aleksandrova sahrana biće obavljena danas na groblju u Čajetini. Troškove prevoza i sahrane snosiće opština Čajetina.

Prema rečima Despota Džavovića, preuzimanje tela kasnilo je zbog dve obdukcije koje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su odrađene na telu njegovog sina, a po nalogu italijanskog tužilaštva.

- Nismo dobili rezultate obdukcije, niti bilo šta drugo osim rešenja o pokretanju krivičnog postupka protiv alpiniste Alekse Popadića, koga tužilaštvo krivi za smrt moga sina, jer navodno nije poštovao instrukcije vodiča - kaže otac poginulog alpiniste.

Do nesreće u kojoj je Džavović stradao, a njegova devojka Maja Đorđević (28) i Aleksa Popadić (33) su teže povređeni, došlo je 18. juna kada je grupa od 11 građana Srbije pokušala da osvoji vrh od 2.300 metara nadmorske visine na planini Monte Kanin, u Julijskim Alpima.

Pročitajte još:

Prema dokumentu italijanskog tužilaštva, Popadić se sumnjiči da je nepažnjom i neiskustvom tokom planinarenja, ne obraćajući pažnju na instrukcije vodiča da se zaustavi, nastavio da se penje na vrh koji je bio pod snegom.

Dok su ostali planinari stajali kako bi se proverilo da li i dalje postoje uslovi za uspinjanje, on se najverovatnije otkačio od užeta i zauzeo vodeću poziciju u grupi, koju su, osim njega, činili Aleksandar i Maja. U jednom trenutku se okliznuo i survao, povukavši ostale za sobom, čime je iz nehata poveo u smrt Džavovića, koji je svojim telom spasao sigurne smrti svoju verenicu Maju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.