Loši vremenski uslovi uzrok pada aviona?

Izvor: RTS, 25.Jul.2014, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Loši vremenski uslovi uzrok pada aviona?

Najverovatniji uzrok pada alžirskog aviona sa 116 putnika i članova posade jesu loši vremenski uslovi, saopštili su francuski zvaničnici, dodajući da se letelica raspala pri udaru u zemlju i da je od početka odbačena mogućnost da je avion možda pogođen sa zemlje.

Nema preživelih u nesreći aviona "Er Alžir" koji se juče srušio na severu Malija, objavio je danas francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je dodao da je crna kutija pronađena i da su je francuski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vojnici, koji su obezbedili mesto nesreće, poslali u Gao, gde će biti pregledana u najkraćem mogućem roku.

"U samom startu smo odbacili mogućnost da je avion bio pogođen sa zemlje", rekao je ministar saobraćaja Francuske Frederik Kivilije, negirajući spekulacije da su avion možda pogodili pobunjenici na nemirnom severu Malija, navodi AFP, a prenosi Tanjug.

U međuvremenu, francuski ministar unutrašnjih poslova Barner Kaznev rekao je da se avion verovatno srušio zbog vremenskih uslova, ali je dodao da "u ovom trenutku nijedna teorija ne može da se isključi".

Kaznev je rekao da je "avion uništen u trenutku pada".

Kivilije je takođe rekao da snažan miris nafte iz aviona na mestu nesreće i činjenica da su olupine rasute na relativno malom području takođe ukazuju da je uzrok nesreće povezan sa lošim vremenskim uslovima ili tehničkim problemima, preneo je Rojters.

Nešto ranije, u Francuskoj je potvrđeno da je olupina aviona pronađena u oblasti Gosi u Maliju, nedaleko od granice sa Burkinom Faso i da je francuska vojna jedinica upućena da obezbedi mesto nesreće i prikupi prve informacije.

Avion, u kojem se nalazio 51 državljanin Francuske, jasno je identifikovan, uprkos tome što se raspao, dodaje se u saopštenju kancelarije predsednika Fransoa Olanda.

U avionu na letu AH-5017 bio je 51 francuski državljanin, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus rekao je da je "Mekdonel Daglas 83" nestao u vreme kada je na području severnog Malija bila jaka oluja.

Oland je u televizijskom obraćanju rekao da je španska posada signalizirala kontroli leta da menja pravac kretanja aviona "zbog naročito teških vremenskih uslova".

U avionu su, pored francuskih državljana, bila 24 državljanina Burkine Faso, osmoro Libanaca, šest alžirskih državljana, šestoro Španaca, petoro Kanađana, četvoro državljana Nemačke i dvoje iz Luksemburga.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.