Bolja saradnja Zavoda za statistiku i Poreske uprave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2017, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolja saradnja Zavoda za statistiku i Poreske uprave

Republički zavod za statistiku i Poreska uprava potpisale su danas sporazum koji će omogućiti razmenu podataka iz administrativnih evidencija koje su u nadležnosti tih institucija, što bi trebalo da smanji troškove i opterećnost privrede. 

Takav način razmene podataka značajno će smanjiti troškove i opterećenost poslovnih subjekata, jer se jednom dostavljen podatak ma kojoj državnoj instituciju ne dostavlja ponovo, već da ga državni organi po potrebi međusobno razmene.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Prelaskom na elektronsku poresku prijavu omogućeno je da se prikupljeni podaci iz Poreske uprave koriste i u statističkoj proizvodnji, korišćenjem administrativnih izvora podataka, umesto prikupljanja podataka od izveštajnih jedinica.

Prelazak na korišćenje administrativnih podataka dovešće do promene metodologija, obezbeđivanjem pune pokrivenosti poslovnih subjekata, umesto sprovođenja statističkih istraživanja na bazi uzorka.

Kako navode iz Poreske uprave i Zavoda za statistiku, takve metodološke izmene će unaprediti kvalitet i obezbediti blagovremenu dostupnost podataka.

Sporazum, koji je prilagođen promenama u poreskom sistemu, predstavlja korak dalje u modernizaciji zvanične statistike na putu ka usaglašavanju sa metodologijom i praksom EU u smislu većeg korišćenja administrativnih podataka u statističke svrhe.

Potpisali su ga direktorka Poreske uprave Dragana Marković i direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.