BiH iz SAD izručen Almaz Nezirović zbog zločina nad Srbima

Izvor: Studio B, 02.Jul.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH iz SAD izručen Almaz Nezirović zbog zločina nad Srbima

Tužilaštvu BiH danas je iz SAD izručen Almaz Nezirović, osumnjičen za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente.

Nezirović će posle izručenja biti predat tužiocu iz Posebnog odeljenja za ratne zločine koji će ga ispitati i posle toga podneti Sudu BiH predlog za određivanje pritvora. Almaz Nezirović je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je za vreme rata i oružanog sukoba u BiH, kao pripadnik Vojne policije 103. derventske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << brigade HVO-a, na području Dervente, od aprila do jula 1992. godine, postupao protivno odredbama Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

On je osumnjičen da je, u svojstvu stražara u logoru na Rebiću u Derventi, počinio zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u proleće i leto 1992. godine. Nezirević je osumnjičen da je zajedno s drugim pripadnicima HVO-a lično učestvovao u mučenjima i teškim zlostavljanjima žrtava, nanošenju teških fizičkih povreda, nanošenju velikih patnji i mučenju žrtava na izrazito ponižavajuće načine.

Osumnjičeni se tereti da je počinio ratni zločin protiv civila srpske nacionalnosti nad najmanje 30 žrtava, od kojih su neke bile osobe starije životne dobi.

Tužilaštvo BiH je u ovom predmetu sarađivalo s pravosudnim i policijskim organima SAD s ciljem lociranja i izručenja osumnjičenog, saopštilo je Tužilaštvo BiH. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.