BiH: Skoro 3.000 koštanih uzoraka ne podudara se sa genetskim profilima

Izvor: Blic, 26.Maj.2015, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Skoro 3.000 koštanih uzoraka ne podudara se sa genetskim profilima

Nadležna tela u Bosni i Hercegovini na svakom nivou rade na temeljnom pregledu svih 11 mrtvačnica u BiH da bi bilo utvrđeno zašto se skoro 3.000 koštanih uzoraka koje su poslali predstavnici lokalne vlasti ne podudaraju sa genetskim profilima gotovo 9.000 kompletiranih referentnih uzoraka koje je dalo više od 27.000 članova porodica nestalih.

Iz Međunarodne komisije za nestala lica (ICMP) saopšteno je da još nije jasno zašto se tako veliki broj koštanih uzoraka ne podudara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sa dostupnim genetskim profilima.

Proces revizije radna grupa počela je 2014. Godine, nakon angažmana Tužilaštva BiH, a do sada su neidentifikovani posmrtni ostaci pregledani u tri mrtvačnice - Sutina, Nevesinje i Goražde.

Revizija se nastavlja u Visokom i Komemorativnom centru Tuzla, a sam proces u celoj BiH trebalo bi da bude završen do sredine 2016.

"Ova inicijativa je deo dugoročnih napora da se ojača vladavina zakona i da bi bila podržana potraga za pravdom – kao i da se obezbedi da ne postoji nijedan pedalj neproverenog područja u potrazi za onima koji se još vode kao nestali", navodi ICMP.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.