Austrijska policija uhapsila Tutinca zbog terorizma

Izvor: Radio 021, 28.Nov.2014, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrijska policija uhapsila Tutinca zbog terorizma

Austrijska policija sprovela je rano jutros veliku akciju protiv međunarodnog terorizma, a uhapšen je glavni osumnjičeni - Mirsad Omerović, rodom iz Tutina.

U policijskoj akciji "Palmira" u Gracu, Lincu i Beču, kako pišu bečki dnevnik "Kronen cajtung" i list "Esterajh", uhapšen je Omerović koji je regrutovao džihadiste u Austriji, Ssvajcarskoj i Nemačkoj. On je uhapšen u 22. bečkom okrugu, nakon što se prethodno veče oprostio od roditelja, pošto je hteo da otputuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << u Siriju.

Oko 500 pripadnika policije, među kojima i specijalna jedinica Kobra, prema pisanju štampe, upalo je u stanove, džamije i druge islamske ustanove. Radi se o finansiranju, ali i regrutovanju džihadista za Islamsku državu. Akciji policije prethodilo je dvogodišnje prisluškivanje, za koju mediji tvrde da je najveća u posleratnoj istoriji. Državno tužilaštvo izdalo je oko 20 naloga za hapšenje pod optužbom članstva u terorističkom udruženju i naložilo dodatnih 40 pretresa stanova.

U akciji, kako je saopštilo državno tužilaštvo u Gracu, koje je upravljalo akcijom, uhapšeno je 13 osoba, a 16 je privedeno radi saslušanja. Prilikom pretresa stanova, džamija i automobila pronađeni su, između ostalih, teroristički propagandni materijal, novac i zabranjeno oružje.

Kao mera predostrožnosti, jer postoji opasnost od odmazde islamista, policija širom Austrije stavljena je u stanje pripravnosti. Više od 150 lica iz Austrije otišlo je u rat u Siriju i priključilo se Islamskoj državi, a među njima ima i visokorangiranih u ovoj terorističkoj organizaciji.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.