Amerika strahuje od Islamske države

Izvor: Akter, 10.Feb.2016, 12:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika strahuje od Islamske države

Lideri takozvane Islamske države rešeni su da izvedu napade na ciljeve u SAD tokom ove godine, saopštili su američki obaveštajni zvaničnici

Direktor američke Nacionalne obaveštajne agencije Džejms Klaper izjavio je da je IS u stanju da "usmeri i organizuje napade na veliki broj ciljeva širom sveta", prenosi AP.

Direktor američke Obaveštajne odbrambene agencije (DIA), general potpukovnik Vinsent Stjuart, rekao je da će IS verovatno izvesti dodatne napade u >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Evropi, a onda pokušati to isto na teritoriji SAD.

Prema njegovim rečima, američke obaveštajne agencije veruju da će lideri IS sve više biti i sami uključeni u izvođenje napada, a ne da će samo podsticati druge pojedince da napadaju.

Klaper i Stjuart govorili su o bezbednosnim pretnjama pred komitetom američkog Kongresa.

Islamska država, prema rečima Klapera, svoje pripadnike šalje u Evropu infiltrirane među izbeglicama.

Pred Senatom, on je kazao da takozvana Islamska država koristi u svoje svrhe talas izbeglica i da je veoma „spretna“ u izradi falsifikovanih pasoša sa kojima oprema svoje pripadnike.

Najveća opasnost u SAD, naveo je Klaper, jeste da građani budu radikalizovani kroz propagandu Islamske države preko interneta.

Takozvana Islamska država, prema njegovim rečima, najveća je  teroristička pretnja, a veliku brigu zadaje rastuća sposobnost ove terorističke organizacije da izvede napade i inspiriše ljude za napade na ciljeve širom sveta.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.