Hladno pivo
Hladno pivo

Hladno pivo ili skraćeno HP jeste hrvatski rok sastav koji se na sceni pojavio krajem osamdesetih godina u zagrebačkom predgrađu Gajnice, da bi već devedesetih postao najpopularniji hrvatski pank rok sastav na našim prostorima.

Hladno pivo zbog kritičnih stavova prema vladajućem sastavu društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i norme ljudskog ponašanja. U muzičkom smislu njih obeležava jednostavan pank rok stil koji je kasnije donekle ublažen prijemčljivijim i privlačnim rok zvukom. Sastav ima više od 60.000 hiljada prodanih diskova i kaseta, odsvirali su mnogo koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Nemačkoj. Osvojili su osam porina, osam zlatnih kogli, dva crna mačka, jednu nagradu Davorin, i mnoge druge. Njihova internet stranica je često menjala dizajn, uglavnom prilikom izdavanja novih albuma i pesama.

Svi članovi benda se predstavljaju imenom ili nadimkom. Grupa je osnovana 1987. godine a prve veće uspehe i popularnost su stekli svojim prvim albumom Hladno pivo, koji je objavljen 1991. godine. Medijski veoma prihvaćen je bio spot za njihovu pesmu i hit Bubašvabe.

Post pank zvuk koji je bend gajio je privukao publiku, a redovni koncerti po Hrvatskoj i Sloveniji su im uvećali popularnost i pažnju. Album GAD iz 1995. godine je podeljen u dve celine Birtija i Soba. Podela je izvršena na osnovu mesta gde se radnja u pesmama odvija. Ovaj muzički album je sadržao i pesmu Dragana Stojnića Bila je tako lijepa, ovu veliku pesmu je pre njih obradila grupa Pekinška patka.

Povodom desetogodišnjice postojanja, grupa je objavila album Desetka. Sredinom 2002. godine Hladno pivo je snimilo himnu hrvatske fudbalske reprezentacije za Svetsko prvenstvo u Japanu i Južnoj Koreji, u kojoj su učestvovali i hrvatski golmani Stipe Pletikosa i Toma Butina. Iste godine je izašao album Šamar, koji je promovisao borbu protiv nasilja u porodici i protiv ugrožavanja ljudskih prava i protiv maltretiranja ljudi. U pauzi između dva albuma grupa je radila muziku za humorističku Tv seriju Bitange i princeze, u kojoj se pevač i frontmen grupe Mile pojavio u ulozi Saše Erotomana, dok su se ostali članovi pojavljivali kao statisti.

Poslednji album Hladnog piva je Knjiga žalbe objavljen u proleće, 2007. godine koji je bio savršeno primljen kod publike. Postprodukciju albuma radili su u Memfisu u Americi, gde im je pomogao Bred Blekvud poznat po saradnji sa grupom Zi zi top. Na albumu su korišćeni još neki novi instrumenti, poput orgulja u pesmi Kaži stari, i harmonike u pesmi Sreća.

Poznati lokalni pankeri iz zagrebačke četvrti Gajnice su 80 ih godina udružili snage i stvorili Hladno pivo koje je u sledeće dve decenije posle sedam odličnih albuma postalo jedan od najpopularnijih i najboljih hrvatskih bendova.
Zok, Tedi, Suba, Mile, i Stipe pod sloganom Hladno pivo su učestvovali na Ns koncertu godine u Novom Sadu 2016. godine gde su oduševili publiku.

Grupa je radila i muziku za više serija, a posebnu ulogu su ostvarili u seriji Bitange i princeze, gde se pevač Mile Kekin ostvario kao odličan statista.

Hladno pivo je držalo koncerte u skoro svim republikama bivše Jugoslavije, kao i u Nemačkoj i u Austriji. Hladno pivo je više puta nastupalo i na Beogradskom sajmu piva, na festivalu Jelen pivo lajv. Hladno pivo je dobilo sledeće nagrade: Nagradu Porin 1993 za najbolji album iz žanra alternativnog pank roka, Nagradu Porin 2000 za najbolji video spot i album u domenu pank roka, Nagrada Porin 2004 za najbolji video spot, najbolju vokalnu saradnju, najbolju grupu, i najbolji rok album.

Hladno pivo diskografija:
1993 Džinovski
1995 GAD
1997 Desetka
1999 Pobjeda
2000 Istočno od Gajnica
2003 Šamar
2007 Knjiga žalbe
2011 Svijet glamura
2015 Dani zatvorenih vrata


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Iza pesme “Ne lomite bagrenje“ stoji velika tajna: “Pozvao me Đorđe Balašević i rekao – “Napisao sam posebnu pesmu“

Teško je i zamisliti da su već prošle 3 godine od smrti Đorđa Balaševića koji je u našem sećanju još uvek tu. Đorđe Balašević je pre svega bio veliki pesnik. Stihovi njegovih pesama su poezija koju pevušimo kada želimo sebi da ulepšamo dan. Mile...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 25.Apr.2024, 09:42

Detaljnije >>

Raj za pivopije: U ovim gradovima Evrope popićete najjeftiniju kriglu piva, košta manje nego kafa u Srbiji

Raj za pivopije: U ovim gradovima Evrope popićete najjeftiniju kriglu piva, košta manje nego kafa u Srbiji

Nema lepše stvari od putovanja i otkrivanja novih gradova i kultura, a retko ko će na nekom idiličnom mestu odoleti da savršen trenutak “začini” čašom hladnog napitka od hmelja i ječma, koji prosto klizi niz grlo. Međutim, kada govorimo o ceni piva u Evropi, postoji ogromna razlika, u zavisnosti u kojoj zemlji se nalazite. Neke destinacije će oduševiti pivopije, jer će omiljeni ledeni napitak moći da popiju u pabu za samo jedan evro, ali na mnogim mestima ćete morati duboko kopate...

Izvor: Luftika.rs, 07.Apr.2024, 22:05

Detaljnije >>

INTERVJU Savršeni Marginalci: Kad pomislimo na Hladno Pivo, nismo džabe krečili

Ako vam kažemo da u Beograd stižu "Savršeni marginalci" možda ostanete zbunjeni, uz potpitanje, "Ko?"....

Izvor: Danas, 13.Mar.2024, 08:00

Detaljnije >>

INTERVJU Zoran Subošić (Savršeni marginalci): Nismo imali nameru da prestanemo sa Hladnim pivom

Bend Savršeni marginalci, koji čine članovi Hladnog piva, bez nekadašnjeg frontmena ovih hrvatskih pankera Mileta Kekina, svira u Novom Sadu, u četvrtak 14. marta.

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2024, 17:22

Detaljnije >>

Savršeni Marginalci u KSB-u

Savršeni Marginalci su četvorka koju čine 3 člana banda Hladnog Piva i pjevač benda Deafness by Noise-a. Svoju misiju započeli su koncertima na kojima sviraju isključivo prva tri albuma grupe Hladno pivo. Već na...

Izvor: BalkanRock.com, 12.Mar.2024

Detaljnije >>

Pab svakog gosta časti besplatnim pivom, ukoliko uspe da dopešači do njega (FOTO, VIDEO)

Pab svakog gosta časti besplatnim pivom, ukoliko uspe da dopešači do njega (FOTO, VIDEO)

Kad imaš s nekim da odeš na pivo, nije sve tako sivo – pevao je hrvatski bend Hladno pivo i zaista je tako. Zato se jedan škotski pab odlučio na sjajan marketinški potez – svakom gostu je ponudio besplatnu turu zlatnog napitka od hmelja i ječma – ukoliko uspe da dođe do njega peške! Naravno, postoji kvaka – jer put zaista predstavlja izazov i za prave pustolove. Da ga biste ga prešli, potrebno je da dva dana hodate veoma nepristupačnim terenom i da savladate naporne uspone. Međuim,...

Izvor: Luftika.rs, 02.Mar.2024, 19:06

Detaljnije >>

Zoran Subošić Zoki (Savršeni marginalci): „Prvo pomozi prvom do sebe, pa onda spašavaj svijet“

Bend Savršeni marginalci u kom su, od četvorice članova, trojica deo doskorašnje postave Hladnog piva, održaće koncert 15. marta 2024. u sali Amerikana Doma omladine Beograda, na kom će svirati pesme sa prva tri albuma ovog legendarnog pank-rok sastava –...

Izvor: BalkanRock.com, 26.Feb.2024, 11:41

Detaljnije >>