Važne pobede Trampa i Klinton u Njujorku

Izvor: VOA, 20.Apr.2016, 20:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Važne pobede Trampa i Klinton u Njujorku

Tramp je osvojio ogromnu većinu od 95 delegata koje republikancima donosi Njujork, dok je Klinton pojačala svoje značajano vodjstvo po broju delegata u odnosu na rivala Bernija Sandersa.

Republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton su veliki pobednici jučerašnjih primarnih izbora u Njujorku.

Bila je to velika noć za vodećeg republikanskog kandidata Donalda Trampa u njegovoj >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << rodnoj državi.

“Veoma, veoma poštujem i divim se gradu Njujorku i državi Njujork. Nema mesta gde bih radije odneo ovu pobedu. Sve vas volim. Uživajte u ovoj večeri. Mi idemo da proslavimo a sutra ujutru se vraćamo na posao.”

Tramp je sa lakoćom porazio rivale Džona Kejsika i Teda Kruza.

Milijarder biznismen je povećao svoje vodjstvo po broju delegata i načinio veliki korak ka osvajanju republikanske predsedničke nominacije.

I Kejsik i Kruz su obećali da će nastaviti da se bore za glasove, u nadi da će doći do otvorene republikanske konvencije u julu. Džon Kejsik je vodio kampanju u Merilendu uoči primarnih izbora sledeće nedelje.

“Mislim da će odabrati mene, to verujem. Postoji i jedna druga stvar. Ja sam jedini kandiat sa pozitivnom porukom, porukom ujedinjenja. Mislim da stranka treba da nudi takvu opciju.”

Kruz je razgovarao sa pristalicama u Pensilvaniji, u kojoj se takodje održavaju primarni izbori u utorak.

“Da li ćemo nastaviti da živimo u prošlosti, sa nečim za šta znamo da više ne funkcioniše. Ili ćemo da krenemo napred ka nečemu novom i boljem? Glasači u državi za državom su jasno stavili na znanje – oni traže novi put.”

Na demokratskim primarnim izborima, vodeća Hilari Klinton je ostvarila veliku pobedu nad svojim upornim rivalom – Bernijem Sandersom.

“Hvala, Njujorčani. Trka za demokratsku nominaciju je sada u finišu a pobeda je na vidiku.”

Klinton je osvojila više delegata od Sandersa u Njujorku čime je produbila svoje vodjstvo po broju delegata.

Medjutim, Berni Sanders je u Pensilvaniji obećao da će nastaviti da se bori – tvrdeći da bi bio jači demokratski kandidat u novembru.

“Amerikanci počinju da uvidjaju da ako želimo da sprečimo Trampa ili nekog drugog republikanaca da udje u Belu kuću, što bi bila katastrofa za našu zemlju, mi imamo kampanju koja može da obezbedi da se to ne dogodi.”

I Klinton i Tramp dobili su priliku da glasaju sami za sebe na primarnim izborima pošto je Njujork država u kojoj žive. Jučerašnji rezultati povećavaju šanse da će se Hilari i Tramp, vodeći kandidati u svojim strankama, suočiti na opštim izborima na jesen.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton,   Nju Jork

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.