Rumunski Haker otkrio da je Klintonova prekrššila pravila korespodencije Stejt departmenta

Izvor: Blic, 25.Maj.2016, 22:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rumunski Haker otkrio da je Klintonova prekrššila pravila korespodencije Stejt departmenta

Pretendent na demokratsku nominaciju za predsedničkog kandidata Hilari Klinton nije poštovala propise Stejt departmenta za službenu korespodenciju elektronskim putem, prenosi Rojters.

U izveštaju inspektora Stejt departmenta se kritikuje upotreba privatnog mejla Hilari Klinton dok je bila na funkciji državnog sekretara, prenosi agencija.

- U najmanju ruku, sekretarka Klinton je trebalo da preda svu poštu koja se odnosila na funkcionisanje njenog sektora >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pre nego što je otišla sa funkcije. Ona ni to nije uradila i tako je prekšila pravila Stejt departmenta - navodi se u saopštenju.

Izveštaj inspektora Stejt departmenta je predstavljen američkim kongresmenima.

Tokom četiri godine na funkciji šefice američke diplomatije, Hilari Klinton nije nijednom koristila elektronsku poštu američke savezne vlade, već lični i-mejl koji je manje zaštićen i više podložan hakerskom napadu.

Pročitajte još:

Portparol Klintonove: Sa mejlovima radila ono što i drugi

Portparol bivše državne sekretarke SAD Hilari Klinton, Brajan Folon izjavio je danas da je izveštaj generalnog inspektora Stejt departmenta pokazao da je ona koristila mejl na način njenih prethodnika i da je njeno korišćenje privatnog mejla bilo poznato vladinim zvaničnicima u to vreme.

"Izveštaj pokazuje da su problemi u sistemima za čuvanje elektronske dokumentacije Stejt departmenta postojali od ranije i da nije bio presedan da neko ko je na njenoj poziciji koristi mejl Stejt departmenta sve do dolaska naslednika", naveo je u današnjem saopštenju Folon, a preneo Rojters.

On je dodao da u izveštaju nije navedeno da je iko uspeo da hakuje privatni server koji je Klintonova koristila.

Rumunski haker koji je razotkrio Klintonovu priznao krivicu

Rumunski kompjuterski haker Marcel Lazar, koji je razotkrio postojanje privatnog mejl servera koji je Hilari Klinton koristila dok je bila državna sekretarka SAD, izjavio je danas da je kriv po optužbi za hakovanje.

Rojters prenosi da je ovo navedeno u saopštenju američkog Stejt departmenta i navodi da je Lazar, koji je koristio nadimak "Gučifer," krivicu priznao sudiji Džejmsu Kačerisu u Okružnom sudu u Aleksandriji u saveznoj državi Virdžinija.

Izricanje kazne zakazano je za 1. septembar ove godine. Rojters podseća da je Lazar u nedavnim intervjuima tvrdio da je lako uspeo i da hakuje kontroverzni mejl server Klintonove. Američko Ministarstvo pravde nije potvrdilo ovu njegovu tvrdnju, a neimenovani zvaničnik policije kazao je da istražitelji nisu pronašli dokaz Lazarove tvrdnje.
Pogledaj vesti o: Hilari Klinton

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.