Politički marketing Made in USA: Žene, gorećete u paklu!

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 11.Feb.2016, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politički marketing Made in USA: Žene, gorećete u paklu!

Madlen Olbrajt je poručila ženama da će goreti u paklu ako ne budu glasale za Hilari Klinton

To je poruka Hilari Klinton (68) za žene koje ne glasaju za nju. Bivša prva dama dovela je nedavno na predizborni skup nekadašnju državnu sekretarku Madlen Olbrajt (78) koja je poručila ženskim glasačima da „u paklu postoji posebno mesto rezervisano za žene koje ne pomažu jedna drugoj”. Klintonova >> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << je probala da poveća šanse u Nju Hempširu koji, prema anketama, većinski podržava njenog stranačkog rivala Bernija Sandersa (74), ali je sebi pucala u nogu, dokazujući da je u velikom raskoraku sa sadašnjom generacijom mladih, pa i mladih žena, kao i da nikako nije feministkinja, već više puta potvrđeni politički oportunista.

Komentari na nastup Olbrajtove veoma su loši. Ocenjeni su kao paternalistički, snishodljivi, preteći i par ekselans seksistički, sve ono protiv čega se feministkinje bore, prenosi „Njujork tajms”. Zar nije čist seksizam da od nekoga tražite da podrži izvesnog kandidata samo zbog njegovog pola? I šta bi se dogodilo da je neki muškarac pozvao druge muškarce da glasaju za njega jer muškarci moraju da se drže?

Olbrajtova, kao prva državna sekretarka, i Klintonova, koja bi mogla da bude prve predsednica, važe za feminističke idole svoje generacije, iako su one, pokazalo se, lažni idoli. Setimo se da je bivša prva dama gledala da na svaki način oblati žene koje su njenog muža optuživale sa seksualne napade, seksizam ili su jednostavno tvrdile da su imale aferu sa njim. Da bi spasla karijeru svog supruga Bila Klintona i započela svoju, Hilari je nagrdila Moniku Levinski, a u zaštitu mlade praktikantkinje nije stala ni druga „ikona” feminizma, Madlen Olbrajt, koja je predvodila američku diplomatiju za vreme Bila Klintona. Njih dve su još tada pokazale ubitačnu želju za političkim opstankom kada su bile najveći zagovornici bombardovanja Srbije, intervencije koja je trebalo i da pažnju javnosti skrene sa skandala Levinski. Zanimljivo je da o mestu koje je najbolje opisao Dante Aligijeri govori Olbrajtova koja je ne samo bombardovala Srbiju već je i kazala da smrt pola miliona iračke dece od gladi nije previsoka cena američkih sankcija prema Iraku.

Stiče se utisak da je ubacivanje ovakvih ljudi u kampanju znak očaja izbornog štaba Klintonove pred današnje izbore u Nju Hempširu, državi u kojoj se očekuje Sandersova glatka pobeda. U Ajovi, gde su se prošle nedelje odigrao prvi partijski okršaj, Klintonova je pobedila sa minimalnom podrškom, pri čemu je 84 odsto glasača mlađih od 29 godina glasalo za Sandersa. Prema istraživanju lista „Ju-Es-Ej tudej”, polovina žena starosne dobi od 18 do 34 godine koje se izjašnjavaju kao glasači demokrata ili neopredeljene naginju ka senatoru.

Reakcije nisu loše samo zbog izjave Olbrajtove već i zbog intervjua Glorije Stajnam, gde je ova poznata feministkinja istakla da devojke glasaju za Sandersa i volontiraju u njegovom štabu da bi tamo upoznale mladiće.

Kada ste mladi mislite o tome gde su mladići, a mladići su sa Sandersom”, kazala je Stajnamova.

Tako je jedna braniteljka Klintonovih previdela da žene treba da imaju slobodu izbora umesto da im se govori za koga da glasaju, dok je druga uvredila mlade žene spočitavajući im da ne misle o politici već o momcima i podučavajući ih da treba da odrastu i glasaju za Klintonovu. Jasno je da ni kod Klintonove ni kod Olbrajtove nema nikakvog principijelnog stava, pa ni u feminizmu. Tako Olbrajtovoj ovo nije prvi put da pominje gde idu žene koje glasaju za muškarce i taj njen moto je jednom čak i završio na šolji „Starbaksa”. Za to se uhvatila i tadašnja kandidatkinja za potpredsednicu Sara Pejlin poručujući da bi Olbrajtova trebalo da podrži i nju, republikansku kandidatkinju. Odgovor Olbrajtove bio je da nije mislila na političku podršku. A sada vidimo da je upravo mislila na političku podršku, i to ne svih žena, već jedne konkretne žene – Hilari Klinton. Da je tako svedoči i da nema podrške za kandidatkinju republikanaca Karli Fiorinu. Državna sekretarka Bila Klintona je isto tako poručila da neki proglašavaju političku revoluciju a da bi najveća politička revolucija bila žena na čelu SAD. Pri tom je pod „neki” podrazumevala Sandersa koji je proglasio političku revoluciju, pa je jasno da ovi napadi imaju sve veze sa izborima i moći, a nikakve sa pravima žena.

Mnoge mlade žene kažu izveštačima sa ovih izbora da sumnjaju u autentičnost Hilari Klinton. Ona u kampanji insistira na tome da je žena jer shvata da su u modi

kandidati koji idu protiv establišmenta. Pošto Sanders tvrdi da je sistem namešten u korist bogatih i moćnih, ona govori da je sistem namešten u korist muškaraca.

Klintonova je dosad već bila sve što je trebalo da bude: protivnik istopolnih brakova, zagovornik istopolnih brakova, podržavalac ugovora o slobodnoj trgovini, protivnik ugovora o slobodnoj trgovini. Podržavala je ili odbijala stvari ne iz principa, već zbog političke koristi. Vrhunski cinični oportunizam pokazala je tokom afere Levinski i rata protiv Srbije. To što sada ruži žene koje glasaju za Sandersa sasvim se skladno uklapa u njen kalup ponašanja – napadaj sve žene koje optuže tvog muža ili te ne podrže. Hilari Klinton je dosledna u borbi za politički opstanak, i tu joj mlade žene koje glasaju za demokrate mogu verovati na reč da je sto odsto autentična.

Autor: Jelena Stevanović

Izvor: Politika

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.