Odluka pada u super utorak

Izvor: Vesti-online.com, 12.Feb.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka pada u "super utorak"

Dobri rezultati republikanca Donalda Trampa u prvom redu, ali i predviđanja da će Hilari Klinton kod demokrata preuzeti vođstvo u trci za predsedničku nominaciju, mogli bi da izdvoje ovo dvoje kandidata u meri da bi ih teško neko skinuo s čelne pozicije.

Naime, posle unutarstranačkih izbora u Nevadi i Južnoj Karolini krajem meseca, sledi čuveni "super utorak" 1. marta, kada će se izjašnjavati birači >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u čak 13 saveznih država u SAD.

Ovi izbori su zanimljivi iz mnogo razloga.

Naime, Donald Tramp je napravio svaku moguću poznatu grešku i gaf, što je ranije po pravilu kandidata koštalo glasova. Vređao je novinare, rivale, imao ispad s nacističkim šlemovima na plakatima, pretio manjinama, "proterivao" muslimane i Meksikance. I ništa ga nije poljuljalo.

Naprotiv. Čak ni to što ga establišment republikanaca ne želi za svog kandidata - nije ga omelo. I ne samo to, već su i osam republikanskih protivkandidata toliko slabi da uspevaju samo da se međusobno ujedaju, nesvesni da time samo daju vetar u leđa Trampu.

U kampu demokrata je takođe zanimljivo, s tim što se u toj partiji nadmeću zapravo samo dvoje (od nominalno troje) kandidata. Berni Sanders je zamalo izgubio Ajovu i potom ubedljivo zbrisao Klintonovu u Nju Hempširu. Međutim, već u Južnoj Karolini se očekuje da i on doživi debakl, kao i u Nevadi.

Klintonova jeste u problemu, ali analitičari veruju da je ona ipak najjači kandidat demokrata jer ima novac koji Sanders nema, kao i široku nacionalnu organizaciju, ali i podršku establišmenta demokrata.

Sanders sa svojim socijalističkim parolama privlači mlade birače, ali i žene, dok Klintonova daleko bolje stoji među latino i afroameričkom populacijom, starijim i konzervativnijim biračima.

Međutim, ovde nije reč samo o idejama. Novac igra ogromnu ulogu. Berni Sanders može da se nadmeće u karavanu jedne po jedne države, ali on nema organizaciju na nacionalnom nivou i zapravo nije u stanju da vodi kampanju u desetak država paralelno. Klintonova može.

U utorak 1. marta izjašnjavaće se birači u Alabami, Aljasci, Arkanzasu, Koloradu, Džordžiji, Masačusetsu, Minesoti, Oklahomi, Tenesiju, Teksasu, Vermontu, Virdžiniji i Vajomingu. Od velikih zalogaja za favorite stižu do proleća još Florida, Kalifornija, Njujork i Teksas, u kojima će se svi grčevito boriti za glasove.

U svakom slučaju, veruje se da će "super utorak" dati jasne favorite na izborima, a da će oni koji se tada izdvoje na čelu, kako kod republikanaca, tako i kod demokrata, zapravo kasnije osvojiti i nacionalnu nominaciju, osim ukoliko ne naprave neke fatalne greške.

A Donald Tramp je dokaz da ni greške više nisu politički skupe.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.