Klinton i Tramp učvrstili pozicije

Izvor: VOA, 27.Apr.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Klinton i Tramp učvrstili pozicije

Kandidati za predsedničku nominaciju republikanac Donald Tramp i demokrata Hilari Klinton ostvarili su ubedljive pobede na sinoćnjim primarnim izborima u državama na severoistoku SAD.

Tramp je pobedio u svih pet država - Konektikatu, Delaveru, Merilendu, Pensilvaniji i Rod Ajlendu, dok je Klinton slavila u četiri od pet, ali je izgubila >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << od svog rivala Bernija Sandersa u Rod Ajlendu.

Donald Tramp je za još jedan korak bliže predsedničkoj nominaciji Republikanske stranke, posle jučerašnjeg ogromnog uspeha, zahvaljujući kojem je osvojio najveći deo od ukupno 172 delegata, koji su bili na raspolaganju.

 “Naša zemlja će ponovo biti naša, učinićemo da Amerika ponovo bude velika i samo želim da poručim biračima da sam izuzetno počastvovan. Ovo je za mene bila naša najveća noć zbot toga što pokazuje takvu raznolikost”.

Tramp je takođe rekao da sebe smatra verovatnim predsedničkim kandidatom republikanske stranke i poručio svojim rivalima Ted Kruzu i Džonu Kejsiku da bi trebalo da odustanu.

Kruz je vodio kampanju u Indijani, pred primarne izbore sledećeg utorka, koji su mu najverovatnije poslednja šansa da uspori Trampov juriš ka nominaciji. Kruz je poručio da Trampu ne možete verovati.

On (Tramp) kaže da sutra može da bude drugačija osoba nego što je danas. Dozvolite da vam kažem nešto. Ja sam isti danas, kao što sam bio juče i takav ću biti i sutra kao predsednik!”

U trci za demokratsku nominaciju, favorit Hilari Klinton je ostvarila je velike pobede u saveznim državama Pensivanija, Merilend, Konektikat i Delaver, čime je dodatno učvrstila šanse za predsedničku nominaciju svoje stranke.

“Zamislićemo sutrašnjicu u kojoj će se ceniti vredan rad, gde će porodice imati podršku, ulice biti bezbedne, a zajednice jake, i gde će ljubav nadvladati mržnju!”

Sinoćnje pobede Hilari Klinton predstavljaju dodatni pritisak na njenog rivala Bernija Sandersa da razmisli o sledećem koraku, iako je pobedio u saveznoj državi Rod Ajlend.

Sanders je pristalicama u Virdžiniji rekao da bi on bio jak predsednički kandidat.

Ono što vidimo iz anketa širom zemlje je da smo 15 do 20 odsto ispred Donalda Trampa, mnogo više od sekretarke Klinton!

Rezultati izbora održanih u utorak učvrstili su vodeće pozicije i Hilari Klinton i Donalda Trampa, nagoveštavajući da će njih dvoje biti najverovatniji suparnici na američkim predsedničkim izborima u novembru.***
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.