Hilari izabrala čoveka koji može da joj osigura pobedu

Izvor: B92, 23.Jul.2016, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hilari izabrala "čoveka koji može da joj osigura pobedu"

Vašington -- Američki senator Tim Kejn mogao bi da pomogne Hilari Klinton da na novembarskim izborima pobedi u saveznim državama Virdžinija i Florida.

To bi joj, kako se navodi, praktično osiguralo pobedu.

Hilari Klinton je počela da traga za mogućim potpredsednikom još od ubedljive pobede na stranačkim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izborima u Njujorku 19. aprila.

Kejn, senator iz Virdžinije, bivši guverner te države i gradonačelnik Ričmonda, od početka je bio među favoritima za njenog potpredsednika.

Pored Kejna su razmatrani ministar poljoprivrede Tom Vilsak koji je i porodični prijatelj Klintonovih, kao i ministar rada Tom Perez, senator iz Nju Džersija Kori Buker i senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren.

Klinton se na kraju juče opredelila za Kejna koji bi mogao da joj pomogne u svojoj Virdžiniji, kao i na Floridi, pošto dobro govori španski. Pobedama u te dve države, koje spadaju među ključne države za predsedničke izbore, praktično bi osigurala pobedu kandidatkinje demokrata, ocenjuje agencija Asošijetid pres.

Hilari Klinton je s Kejnom bila u kampanji poslednjih par nedelja tokom kojih je zaključila da ima "nepoljuljano poverenje u Kejnovu spremnost da uradi posao", rekao je njen saradnik.

Mada je Klinton nastupala u kampanji i s Elizabet Voren, jednom od predvodnika levog krila Demokratske partije koja bi mogla da joj pomogne u prikupljanju glasova Bernija Sandersa, drugi favorit za potpredsednika je bio Tom Vilsak.

Vilsak, bivši guverner Ajove, porodični je prijatelji Klintonovih i odan joj je i politički, dok je Kejn na izborima 2008. podržao njenog tadašnjeg rivala Baraka Obamu. Saradnik Hilari Klinton, koji je tražio da ne bude imenovan, rekao je da imala težak izbor između Vilsaka i Kejna.

Pri kraju razmatranja potpredsednika, Klinton je u julu zakazala zajednički nastup s Kejnom u Virdžiniji gde je pokazao da govori španski poručivši publici "Estamos listos para Hillary!" - "Spremni smo za Hilari!". Poznavanje španskog može uveliko pomoći u pridobijanju Latino-Amerikanaca u SAD, posebno na Floridi gde ima dosta kubanskih i drugih latinoameričkih imigranata.

Klinton i Kejn su se sastali početkom meseca u njenom dom u Vašingtonu, a dva dana kasnije je pozvala Kejna i njegovu suprugu svoj dom u Čapakvi na ručak na kojem su bili i suprug Bil Klinton, ćerka Čelsi i njen suprug Mark Mezvinski.

Prema izvoru iz njenog štaba, Vilsak je njoj lično bliži, ali je prevaglo Kejnovo iskustvo pobednika u važnoj saveznoj državi, kao i njegovo poznavanje spoljne politike pošto je član senatskog odbora za spoljne poslove.

I sam Kejn nije do juče znao da će biti kandidat za potpredsednika. Klinton ga je pozvala u 19.32 po istočnoameričkoim vremenu i ponudila mu kandidaturu, što je on brzo prihvatio.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.