Završena rasprava o zapošljavanju stranaca, sutra nastavak

Izvor: Blic, 24.Nov.2014, 14:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završena rasprava o zapošljavanju stranaca, sutra nastavak

Poslanici Skupštine Srbije završili su danas, posle dva sata rasprave, objedinjeni pretres Predloga zakona o zapošljavanju stranaca, kojem su podršku najavile sve poslaničke grupe, kao i o dva međunarodna sporazuma.

Poslanici sutra u 10 sati nastavljaju rad.

Ministar rada Aleksandar Vulin podvukao je da je Predlog zakona o zapošljavanju stranaca dobio podršku Evropske komisije i da je to prvi propis tog tipa koji se usvaja posle 30 godina i pozvao poslanike da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podrže ta zakonska rešenja.

Ne dovodite nam pravnike i ekonomiste

Jedan od uslova koji je za nas jako važan jeste da poslodavac koji želi da zaposli stranca, mora da dokaže da nije sa tog radnog mesta otpustio državljanina Srbije u roku od tri meseca, a onda je dužan da dokaže da na NSZ u roku od mesec dana nije uspeo da nadje profil koji je njemu potreban“, objasnio je Vulin novinarima u parlamentu.

Poruka je, objašnjava Vulin, da se ne dovode profili koji postoje u Srbiji već oni koji nedostaju i od kojih se nešto može naučiti.

- „Nemojte nam dovoditi pravnike i ekonomiste, imamo ih i mi, dovodite nam inženjere, ljude iz struke koje mi nemamo, a od kojih možemo nešto da naučimo i koji će biti značajni za našu privredu, a pravnika i ekonomista, menadžera imamo i mi na birou, pomozite nam da ih zaposlimo“ - pojasnio je Vulin.

On je objasnio je i da stranac može biti zaposlen onoliko koliko mu traje boravišna dozvola.

Poslanici su raspravljali i o potvrđivanju sporazuma o saradnji Srbije sa Evropskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), kao i potvrđivanju Sporazuma vlada Srbije i Rusije o statusu vojnih memorijala na teritoriji dve države.

Govoreći o Sporazumu sa Rusijom, Mirko Čikiriz (SPO) rekao je da je najmanje što može jedna država da uradi to da se sa dužnim poštovanjem odnosi prema svim onima koji su dali najveću vrednost za ono što su buduće generacije imale, a to je sloboda.

On je takođe naveo da treba imati podjednak pijatet prema svim žrtvama, pa tako i prema onima koje su nastale "po ulasku ruskih trupa i oslobađanju od fašizma".

- Na žalost, jedan totalitarni režim je zamenio drug imali smo strašna dešavanja i stradanja hiljade ljudi iz ideoloških razloga - rekao je Čikiriz i zatražio da Skupština Srbije, kao što je to učinila ruska Duma, zauzme jasan stav kada je reč o zločinima komunista.

Vulin je rekao da nije potrebno ideologizovati predloženi zakon kojim se potvrđuje sporazum sa Ruskom Federacijom i povezivati ga sa bilo kojom ideologijom.

- To je kao kada bih ja počeo da objašnjavam ko je sve iz SPO bio član Kominustička partije. Ovo je sporazum koji rešava pitanje naših memorijala sa Ruskom Federacijom i to je jedna od retkih zemalja u kojoj nema naših spomenika, jer Srbi koji su rasuli kosti svuda po svetu nekako nisu to radili na teritoriji tadašnjeg Sovjetskog Saveza - rekao je Vulin.

Šef poslaničke gupe SD Marko Đurišić rekao je da će ta poslanička grupa podržati Predlog zakona o zapošljavanju stranaca na koji se, kako je ocenio, dugo čekalo, a koji bi trebalo da omogući što većem broju stranaca da dodju u Srbiju i rade, i to ne samo kao radnici već pre svega kao investitori.

- Verujem da će ohrabriti strane investitore da dođu ponovo u Srbiju da će se promeniti trend koji je prisutan u prethodne dve godine, da stranih investicija nema, a nema ni otvorenih radnih mesta - rekao je Đurišić i dodao da, tim rešenjima, kvalifikovana radna snaga neće odlaziti već dolaziti zato što će biti povoljan ambijent.

Na predloženi zakon o zapošljavanju stranaca uloženo je sedam amandmana.

Predlogom zakona uređena je mogućnost zasnivanja radnog odnosa sa stranim državljanima i licima bez državljanstva, uz posebno odobrenje za to.

Izuzetak od tog pravila predviđen je za obavljanje stručnih poslova utvrđenih ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji, dugoročnoj proizvodnoj kooperaciji, ili prenosu tehnologija i stranim ulaganjima.

Do sada je 2.500 godišnje stranaca zatražilo radnu dozvolu, a ukupna je procena da u Srbiji radi 7.500 stranih državljana.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.