Zatvori najplodnije tlo za torturu

Izvor: Blic, 29.Nov.2014, 07:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvori najplodnije tlo za torturu

Utvrđivanje razloga zašto se tortura dešava i obaveza države i nadležnih institucija na prevenciju su put ka iskorenjivanju torture, ocenjeno je na okruglom stolu koji je organizovao zaštitnik građana Saša Janković.

Tortura je najčešća u zatvorskim ustanovama, jer su one sklonjene od očiju javnosti, ona je situacionog karaktera i zato su zatvori plodno tlo za nju, rečeno je na skupu „Prevencija torture i drugih oblika zlostavljanja i borba protiv nekažnjivosti“.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Govoreći o svojim iskustvima, Janković je rekao da nekažnjavanje i odsustvo prevencije dovode do toga da se represijom pokušava zaustaviti ono što se na taj način ne može zaustaviti.

On je podsetio na slučaj iz 2009. i 2012. u Rehabilitacionom centru Crna reka, gde su sveštenici prebijali štićenike, zavisnike od droge, a jednog tako i ubili. Da su Ustavom zagarantovana ljudska prava podsetio je Meho Omerović, predsednik skupštinskog odbora za ljudska i manjinska prava, i naglasio da je Skupština 2011. utvrdila da je zaštitnik građana određen da obavlja poslove Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture.

Omerović je dodao da ohrabruje ocena zaštitnika građana da ne postoji tortura kao organizovana ili podsticana pojava.

Međutim, činjenica da pojedinačni slučajevi torture postoje poziv je za državne organe i organizacije civilnog društva da se pobrinu i založe za izgradnju mehanizama koji će sprečiti svaki oblik surovog postupanja, naglasio je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.