Zatvoreniku Janezu Janši privremeno vraćen poslanički mandat

Izvor: Blic, 21.Nov.2014, 17:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zatvoreniku Janezu Janši privremeno vraćen poslanički mandat

Slovenački Ustavni sud danas je privremeno suspendovao odluku parlamenta kojom je ukinut poslanički mandat bivšeg premijera i opozicionog lidera Ivana Janeza Janše (56), zbog toga što se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Ustavni sud je je naveo da se odluka parlamenta o oduzimanju mandata obustavlja i da Janša, koji izdržava dvogodišnju kaznu zbog pravosnažne presude vezane za korupcijsku aferu "Patrija", opet može da izvršava svoje poslaničke dužnosti do konačne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odluke suda.

Reč je o privremenoj meri koja će važiti sve dok Sud ne odluči o ustavnosti važećeg zakona o zastupnicima, na osnovu koga je parlament Janši i oduzeo mandat.

Burna biografija

Ivan Janez Janša studirao je Fakultet za bezbednost u Ljubljani i već kao novinar lista "Mladina" izveden je 1988, pred Vojni sud JNA i pod optužbom da je objavio tajni vojni dokument osuđen je na 18 meseci zatvora. U kratkotrajnom ratu za ocepljenje Slovenije od SFRJ već je bio ministar odbrane (1990-1994), a potom je kao vođa desničarske stranke Slovenački demokratski savez predvodio parlamentarnu opoziciju. Posle izbora 2004, postao je predsednik vlade, u sledećem ciklusu 2008. ponovo je vodio opoziciju, da bi se 2012. opet našao na čelu vlade. Privredna situacija i ulični protesti, međutim, srušili su ga za manje dve godine i 2013. Janša je opet u opoziciji, ali sad i na sudu zbog optužbi za korupciju 2006, pri državnij nabavci borbenih vozila "Patria" iz Finske. Od juna 2014. Janša služi kaznu od dve godine zatvora.

Važeći zakon je nejasan i ima različita tumačenja, ali je njime određeno da zastupnicima u parlamentu, osuđenima na zatvor duži od šest meseci, mandat prestaje.

U pritužbi Ustavnom sudu Janšini advokati tražili su ispitivanje ustavnosti zakona, jer se njime navodno krši ustavno pravo građana da budu birani i biraju.

Janšin pravni tim tvrdi da se iz postojećeg zakona o zastupnicima može zaključiti kako se oduzimanje mandata dopušta samo u slučajevima kad zastupniku bude izrečena zatvorska kazna u vreme dok mu mandat traje i da u Janšinom slučaju to ne važi, jer je on osuđen i počeo da izdržava kaznu još pre nego što je izabran na julskim izborima, pa su "birači znali za koga glasaju".

Za privremeno vraćanje zastupničkog mandata Janši glasalo je sedam od devet ustavnih sudija.

Odluka će, verovatno, imati velike političke posledice jer će Janšina Slovenačka demokratska stranka obnoviti napade na rukovodstvo parlamenta da je

oduzimanje mandata njenom lideru bilo protivzakonito i protivustavno.

U međuvremenu, u parlamentarnu proceduru uložen je predlog novog zakona kojim bi se svim osuđenim osobama sprečilo da postanu članovi parlamenta ili opštinskih veća, čak i u slučaju da budu izabrani.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.