Žandarme čuva sporo prikupljanje dokaza

Izvor: Blic, 20.Okt.2014, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žandarme čuva sporo prikupljanje dokaza

Policija tokom istraga protiv svojih kolega tužilaštvu često predaje nepotpune i nedorečene prijave bez pravih dokaza, a javnosti se pravdaju da predmet više nije kod njih.

Pravi primer kako funkcionišu istrage unutar same policije jeste slučaj protiv 17 žandarma iz Niša. Istraga je pokrenuta u septembru 2012. zbog reketiranja, iznude, obezbeđivanja sumnjivih lokala i dilovanja droge. Iz policije su zvanično saopštili 13. maja 2013. da su predmet predali niškom tužilaštvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i da očekuju rezultate.

Samo tri dana kasnije, 16. maja, niški tužilac je tražio iz policije “prikupljanje dodatnih obaveštenja”. Već prvim prelistavanjem predmeta koji je dostavljen iz MUP bilo je očigledno da veliki broj dokaza, saslušanja i dokumenata nedostaje.

Rade Terzić, bivši okružni tužilac, kaže da je u pitanju klasična procesna zloupotreba.

- Tužilaštvo je ovde u potpuno nezavidnom položaju. Niko ne želi da veruje da policija tokom istraga ne ume da sakupi dokaze, ili recimo da se stalno dešavaju iste greške. Ukoliko policija želi da reši neki problem, da procesuira određene osobe, oni to i urade. Ako nema volje, onda dolazimo do ovakvih problema. Nažalost, nedostaju odgovarajući mehanizmi kojim bi se zaštitila istraga i kojim ne bi dolazilo do ovakvih zloupotreba - ističe Terzić.

Policija je tada saopštila da je istragom utvrđeno da su niški žandarmi kod Gamzigradske banje na privatnim imanjima tražili zlato, kao i da je pod istragom i Dragan Dikić, brat smenjenog komandanta Bratislava Dikića. Dokazi, međutim, nisu stigli do tužilaštva.

Ništa dalje nije odmakla ni istraga ubistva Đorđa Stojanovića, sina vlasnika niške menjačnice. Stojanović je ubijen samo nekoliko dana pošto je dao izjavu i dokaze inspektorima da je žrtva ucenjivača iz Žandarmerije.

Milorad Kovačević, profesor prava, kaže da je opstruisanje istrage na ovaj način više nego očigledno.

- Čini se da je cilj policije da javnosti zamaže oči tim slanjem prijave u tužilaštvo. Interesovanje za taj slučaj opada, situacija više nije vruća i loptu su prebacili u tužilaštvo. Kasnije mogu da razvlače predmete, da saslušavaju naknadno svedoke koji menjaju iskaze ili da kažu da dokazi više nisu dostupni. Ukoliko se javnost u bilo kom trenutku zainteresuje, oni će mahati papirima da su svoj posao završili i predmet prosledili - kaže Kovačević.

Beogradsko Više tužilaštvo preuzelo je i vođenje krivičnog postupka povodom incidenta u kojem su pripadnici Žandarmerije prebili Andreja Vučića, brata premijera Srbije, Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda, kao i dvojicu pripadnika “Kobri”. Policija je tužilaštvu predala predmet, ali nije precizirano ko su osumnjičeni i za koje krivično delo. Iz policije su istakli da su dostavili zatražene informacije, izjave, video-zapise i druge dokaze u vezi sa brutalnim prebijanjem 28. septembra.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.