Zameniku direktora našli toliko para da se pokvarilo 16 aparata za prebrojavanje novčanica

Izvor: Blic, 31.Okt.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zameniku direktora našli toliko para da se pokvarilo 16 aparata za prebrojavanje novčanica

Islednici u Kini pronašli su u kući jednog zvaničnika iz oblasti energetike, koji je optužen za primanje mita, više od 200 miliona juana u gotovom novcu, što je jednako vrednosti od 33 miliona dolara i predstavlja najveću zaplenu keša u toj zemlji do sada.

Gotovina je zaplenjena u kući Veja Pengjuana, zamenika direktora kancelarije za ugalj u Nacionalnoj upravi za energetiku, koji je pod istragom zbog optužbi za korupciju, rekao je Sju Đinhui, glavni tužilac za slučajeve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << korupcije.

Tokom istrage su se pokvarila četiri od 16 aparata za prebrojavanje novčanica koje su istražitelji koristili da bi prebrojali veliku količinu novčanica, navodi finansijska novinska publikacija "Čajsin".

Kada bi sav taj novac bio u novčanicama od 100 juana, od njih bi mogla da se napravi kula teška 2,2 tone i visoka 200 metara, što je više od dve trećine visine Ajfelove kule.

Podmićeni zvaničnici često sakrivaju novac u sefovima, toaletima, jastucima, na dnu kutija za pirinač i u iznajmljenim stanovima.

Uprava za energetiku u kojoj je radio Vej deo je moćne Nacionalne komisije za razvoj i reforme.

Sju je rekao da je pokrenuta istraga protiv 11 zaposlenih u Komisiji na osnovu optužbi za korupciju, a postoji mogućnost da je šestoro od njih primilo po više od 10 miliona juana kao mito.

"Oni ne samo što su planirali makroenomsku politiku, već su imali i ovlašćenje da odobravaju projekte", objašnjava Sju, dodajući da su oni direktno kontrolisali interese mnogih kompanija, a bili su skloni korupciji zato što je njihova naklonost bila veoma tražena.

Bivšem zameniku direktora Komisije, Liu Tijenanu, u septembru se sudilo zbog korupcije. On je optužen da je primio 36 miliona juana od pet kompanija, uključujući petrohemijske i automobilske proizvođače, a sud još nije izrekao presudu.

Endemska korupcija podstakla je kineske vlasti da krajem 2012. pokrenu obimne akcije protiv korupcije, a vladajuća Komunistička partija je upozorila da korupcija nagriza javno poverenje i preti legitimnosti vladavine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.