ZBOGOM, GUBITAŠI Bivši giganti odoše u stečaj

Izvor: Blic, 22.Nov.2014, 22:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZBOGOM, GUBITAŠI Bivši giganti odoše u stečaj

Tokom naredne nedelje, Vlada odlučuje šta će biti sa 502 društvene firme. Neke će biti ponuđene na prodaju, a oko 170 njih, definitivno, ide u stečaj.

U 572 firme u kojima još postoji društveni kapital trenutno je oko 85.000 ljudi. Prema nezvaničnim procenama, mogućnost da počne novi život ima oko 60 odsto kompanija u društvenom vlasništvu. Većina njih je odavno izgubila ceo kapital, tj. firme su dužne više nego što imaju. Državu godišnje koštaju 750 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dolara.

- Mala je verovatnoća da bi mnoge od firmi za koje Vlada utvrdi da moraju u stečaj mogle da opstanu kroz oblik u kojem sada rade, ali, bez dugova, moguće je da budu interesantnije za investitore. Stečaj može da znači novi život za neke od njih, ali samo ako taj proces bude efikasan - kaže za „Blic“ Duško Vasiljević iz Svetske banke.

Zato je teško govoriti o broju onih radnika koji će, nakon ovog procesa privatizacije društvenog kapitala, ostati bez posla, dodaje Vasiljević.

Okvirno se računa da je u pitanju oko 30.000 ljudi, ali je to, zaista, samo procena Zasad niko u Vladi ne želi da spekuliše koji će broj zaposlenih u nekoj od 502 firme u restrukturiranju ostati bez posla. Narednog četvrtka će se na sednici Vlade utvrditi tačan spisak kompanija koje idu u stečaj, kao i onih koji će ići u dalji proces privatizacije.

- Trenutno posebno formirana radna grupa usaglašava akcioni plan i razgovara sa sindikatima. Brojka firmi za stečaj je slična onoj koja se pominje u medijima, oko 170, ali će se konačni broj znati naredne nedelje - kažu za „Blic“ u Ministarstvu privrede.

Svetska banka daće Srbiji kredit za isplatu otpremnina radnicima koji ostanu bez posla zbog gašenja dela firmi koje su danas u restrukturiranju. Zajam Svetske banke kojim bi se pokrili vanredni troškovi države planiran je na 250 miliona dolara. Prema tvrdnjama Tonija Verheijena, ovaj kredit mogao bi Srbiji da bude odobren u februaru ili martu naredne godine.

Taj novac bi, ukoliko se pregovori završe uspešno, bio uplaćen u budžet iz kog bi se isplaćivale otpremnine, ali u Nemanjinoj podsećaju da su ovi radnici izuzeti od izmenjenih odredaba Zakona o radu. Svaki radnik čija se firma ugasi ili postane tehnološki višak dobijaće 300 evra po godini staža, dok ostali, prema zakonu, imaju otpremninu u visini zbira trećine zarade zaposlenog za svaku navršenu godinu kod aktuelnog poslodavca.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.