WANTED Ceo svet u potrazi za odmetnutim Putinovim bankarom

Izvor: Blic, 27.Nov.2014, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WANTED Ceo svet u potrazi za odmetnutim "Putinovim bankarom"

Međunarodna asocijacije policije (Interpol) pokrenula je potragu za Sergejem Pugačovim (51), nekada poznatim kao "Putinov bankar", koji je nedavno bakrotirao i napustio zemlju.

On je svojevremeno bio viđen kao vođa uticajne grupe, koja se navodno smatra odgovornom za hapšenje i zatvaranje bivšeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog pre jedne decenije.

Do juna, Pugačov je, takodje, bio većinski vlasnik francuskog luksuznog lanca hrane "Edijar" (Hediard). Nedavno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je, međutim, napustio Rusiju i preselio se na nepoznatu lokaciju i od tada je viđen kao jedan od najglasnijih kritičara ruskog predsednika Vladimira Putina.

Ruske vlasti optužuju Pugačova za krađu državnog novca izdatog da podrži njegovu sada ugašenu banku Mežprombank, tokom globalne finansijske krize 2008-2009. godine.

Pugačov je za "Fajnenšel tajms" u oktobru rekao da "danas u Rusiji nema privatnog vlasništva. Postoje samo sluge koje pripadaju Putinu".

"Veliki biznis ne može da živi kao pre. On mora sada da živi pod vojnim pravilima", dodao je Pugačov.

Njegove izjave predstavljaju veliki kontrast, u odnosu na tvrdnje kritičara da je Pugačov bio jedan od ljudi koji su podstakli kampanju nacionalizacije u Rusiji, pokrenutu pošto je Putin prvi put došao na mesto predsednika 2000. godine.

Veruje se da Pugačov stoji iza hapšenja Hodorkovskog, čija je naftna imperija "Jukos" demontirana i ušla u sastav državne firme "Rosneft".

Na zvaničnom sajtu Interpola se navodi da Pugačova "traže pravosudne vlasti u Rusiji zbog krivičnog postupka". Interpol takodje upućuje poziv svima koji znaju gde se on nalazi da kontaktiraju agenciju, ali eksplicitno ne zahtevaju njegovo hapšenje.

Različite države imaju drugačija pravila kako da postupaju ukoliko lociraju osobu koju traži Interpol.

Pugačov je stavljen na crvenu poternicu Interpola što znači da evropske države mogu da ga zadrže do izvodjenja pred domaći sud ili da ga puste uz kauciju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.