Vučić: Od Kine na poklon 35 miliona juana (4,5 miliona evra)

Izvor: Blic, 17.Dec.2014, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Od Kine na poklon 35 miliona juana (4,5 miliona evra)

Imamo veoma dobro političke odnose i unapređivaćemo ih. Kina i Srbija ma kako i koliko bile razlčičite, teže da vode nezavisnu i politiku mira i mi se odlično razumemo i slažemo po svim ključnim političkim pitanjima - rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon bilateralnog susreta sa premijerom Kine Li Kećijangom i potpisivanja 13 sporazuma.

Vučić se zahvalio premijeru Liju i ministrima u kineskoj vladi i svima koji su došli na samit. Srbija je, kazao je, ponosna >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što ima gosta kao što je kineski premijer.

On se zahvalio kineskom premijeru na poklonu od 35 milona juana (oko 4,5 miliona evra) koje mogu da se koriste i za vraćanje kredita i plaćanje kamata.

Takođe, naveo je da se u pregovorima došlo povoljnijih uslova sa kineskom Eksim bankom o izgradnji Termoelektrane Kostolac.

On je precizirao da je grejs period produžen sa pet na sedam godina, a kamata je spuštena sa 3 na 2,5 odsto.

Vučić je rekao i da je dogovoreno formiranje radnih grupa sa Mađarskom i Makedonijom, a uskoro i sa Grčkom, i da će se do 20. januara izaći sa zajedničkim stavom o modelu finansiranja pruge od Budimpešta do Beograda, i kasnije od Beograda do Skoplja i dalje prema Atini.

On je kazao da su se partneri bavili svim važnim pitanjima - od razmene najsavremenijih tehnologija u svferi telekomunikacija, termoelektranom i izvozom jagnjećeg mesa u Kinu, jer postoji potencijal za veći izvor na kinesko tržište.

- Dobar dan - počeo je svoje obraćanje na srpskom kineski premijer rekavši da, ako je pritom napravio grešku - za to je kriv Vučić koji ga je učio. Govor je završio zahvalivši se na srpskom.

On je istakao da je postignut konsenzus o očuvanju svetskog mira i neophodnosti razvoja, te za očuvanje sistema uspostavljenog posle Drugog svetskog rata. Kineska strana podržava evropske integracije Srbije, rekao je Li.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dobri srpsko-kineski odnosi biće dodatno unaprijeđeni

Izvor: Capital.ba, 17.Dec.2014

BEOGRAD, Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija i Kina imaju veoma dobre političke odnose, koje će unapređivati, te istakao da obje zemlje teže da vode nezavisnu, politiku mira, te da ne ugrožavaju bilo čiji teritorijalni integritet i saglasne su o ključnim političkim...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.