Vice: Sve o najvećem turniru u istoriji video igara

Izvor: B92, 31.Jul.2015, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vice: Sve o najvećem turniru u istoriji video igara

Kako se bliži kraj leta, tako je pažnja gejmerske zajednice u celom svetu sve više okrenuta u pravcu najvećeg eventa kada je e-sport u pitanju, koji iz godine u godine pomera granice turnira u video igrama, i koji je za kratko vreme prestigao većinu sportova kada je fond nagrada u pitanju.

Ali kako je došlo do toga da grupe igrača Dote se bore za milionske nagrade? Kako je došlo do toga da je nagradni fond za turnir u video igri prešao 17 miliona dolara?Za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << one koji iz nekog razloga nisu ispratili sve ovo, proći ću ukratko kroz samu istorijuThe Internationala.

Dobro se sećam dana kada je najavljen turnir u Doti 2, gde je glavna nagrada za prvo mesto bila milion dolara, nešto što je u tom trenutku bilo nezamislivo za turnir u video igri, a posebno zanimljivo je što tad još uvek Dota 2 nije ni izašla. Za kratko vreme to je postala glavna tema u svetu gejminga, svi su pričali o tome kako jeValve, izdavač Dote 2 preuzeo strašno hrabar marketinški potez, i ljudi nisu imali predstavu kako će to uticati na razvoj e-sporta, i koliko će to poremetiti balans nagrada na turnirima u ostalim igrama.

Valve je pozvao 16 najboljih timova u Doti iz celog sveta, i 2011. godine u Kelnu se desio prvi The International, sa nagradnim fondom od 1.6 miliona dolara, od kojih je čitav milion bio nagrada za prvo mesto. Ceo turnir je ispao sjajan marketinški potez da privuče pažnju igrača pred izlazak Dote 2.

Uz ogroman nagradni fond, dugo očekivan nastavak jedne od najpopularnijih igara svih vremena, puno navijača i sjajan live prenos turnira, svima je bilo jasno da je to bio početak nečega što će u budućnosti definisati svet e-sporta. A finale, kao iz filma, sa jedne strane kineski tim EHOME koji je bio favorit, protiv njih jedan od najpopularnijih Evropskih timova svih vremena ukrajinski Na'Vi, favorit publike od kog se nije očekivalo da zapravo načini iznenađenje, što se posle pet veoma uzbudljivih partija i dogodilo, iako nisam igrač Dote vrlo dobro se sećam tog finala, kao jednog od zaista specijalnih momenata u istoriji e-sporta, koji će se dugo pamtiti. Naravno Valve je kasnije rešio da ispriča priču ovog turnira kroz sjajni dokumentarni film Free To Play, koji preporučujem svakome da pogleda, prema meni bez konkurencije najbolji dokumentarac vezan za svet gejminga do sada napravljen.

Nastavak teksta pročitajte na vice.com/rs.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.