Vanredno stanje na severu Egipta, El Sisi: Napad na vojsku finansiran iz inostranstva

Izvor: Blic, 25.Okt.2014, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vanredno stanje na severu Egipta, El Sisi: Napad na vojsku finansiran iz inostranstva

Egipatske vlasti proglasile su vanredno stanje na severu zemlje, prenose danas egipatski mediji i dodaju da je odluka doneta posle ubistva 33 vojnika u dva napada na kontrolne punktove kod granice s Pojasom Gaze.

To je jedan od najvećih napada protiv vojske od smene egipatskog predsednika Muhameda Mursija iz Muslimanskog bratstva u julu 2013. godine.

U jučerašnjem napadu na kontrolni punkt kod granice s pojasom Gaze, poginulo je 30 osoba i povredjeno najmanje 25. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Nekoliko sati kasnije, tri vojnika ubijena su u napadu na obližnji kontrolni punkt, takodje na granici s Gazom.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za ta dva napada.

Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je sinoć proglasio vanredno stanje u tom delu zemlje na period od tri meseca, tvrdeći da je u petak izvršen "teroristički napad".

On je dodao da je napad na vojni punkt na Sinajskom poluostrvu bio "operacija finansirana iz inostranstva".

El Sisi je rekao da ima stranih sila koje žele da "slome kičmu Egiptu", ne pojasnivši šta je time hteo da kaže.

Zapretio je da će preduzeti drastične mere da iskoreni ekstremiste i dodao da je Egipat u "velikom ratu" koji će dugo trajati.

- Postoji velika zavera protiv nas - rekao je El Sisi dok je sa vojnim komandantima prisustvovao sahrani ubijenih vojnika i oficira.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.