VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Na odmoru uživajte, ne gledajte u telefone

Izvor: Telegraf.rs, 22.Avg.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VESELIN JEVROSIMOVIĆ: Na odmoru uživajte, ne gledajte u telefone

- Ovoga leta teško je pronaći plažu na kojoj nije obezbeđena internet konekcija. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali onda bacite pogled unaokolo i vidite ljude koji su zadubljeni u malene ekrane telefona i izgubljeni u sajber svetu, umesto da uživaju u stvarnosti oko sebe i lepotama leta - piše Veselin Jevrosimović u svojoj kolumni za dnevni list "Informer"

U ovonedeljnoj kolumni za dnevni list “Informer”, vlasnik kompanije “Comtrade” Veselin Jevrosimović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << osvrnuo se na to koliko nas je današnja tehnologija zaposela. Jevrosimović naglašava da je problem kada se izgubi mera, odnosno kada ljudi umesto da uživaju dok su na odmoru, oni i dalje odlaze u “sajber svet” pa su čak i na plažama zadubljeni u svoje telefone.

“Mišljenja sam da razvoj tehnologije pomaže čovečanstvu i da nova rešenja – ukoliko se mudro primenjuju – mogu da obezbede zdraviju, bezbedniju i udobniju budućnost. Postizanje te “mudrosti” podrazumeva edukaciju širih slojeva stanovništva, jačanje svesti o štetnim uticajima i pravilnoj upotrebi, odnosno kreiranje prave mere između prihvatanja svega korisnog što tehnologija donosi i novonastale pomame za elektronskim uređajima, društvenim mrežama i drugim sadržajima na internetu.

Foto: Flickr/Janitors

Dostupnost interneta na bilo kom mestu i u bilo koje vreme smatram veoma važnim ciljem koji treba da omogući slobodu pristupa informacijama i neograničenu komunikaciju sa celim svetom. Problem nastaje kada se izgubi mera, što je stvar svesti svakog pojedinca, ali i društvene zajednice. O čemu govorim?

Ovoga leta teško je pronaći plažu na kojoj nije obezbeđena internet konekcija. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali onda bacite pogled unaokolo i vidite ljude koji su zadubljeni u malene ekrane telefona i izgubljeni u sajber svetu, umesto da uživaju u stvarnosti oko sebe i lepotama leta.

Foto: Foter.com/Flickr/Mylos pic

Sličan primer možete pronaći na modernim stadionima i sportskim dvoranama. U želji da prate trendove i ugode posetiocima, klubovi obezbeđuju besplatan internet, čak svoje objekte promovišu kao tehnološki napredne. Uz mogućnost snimanja “selfija” i direktnog deljenja na društvenim mrežama, koliko navijači uspeju da se zaista posvete sportu zbog koga su se i našli na tribinama?

Nedavno smo čak imali situacije da se grupe navijača bune i zahtevaju ukidanje vajfaj konekcije, a da su organizatori primorani da zabrane unos tablet uređaja koji, kada se koriste za fotografisanje, ometaju pogled ostalim posetiocima. Kao što rekoh, sve je u pravoj meri. Treba znati kada je vreme za odmor i opuštanje.”

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Nastavak na Telegraf.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.